Acasă Social Măsuri de siguranță, responsabilitate și prevenție ale ISU Brașov, cu ocazia minivacanței...

Măsuri de siguranță, responsabilitate și prevenție ale ISU Brașov, cu ocazia minivacanței de Rusalii

Având în vedere apropierea minivacanței prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov transmite un mesaj important de siguranță, responsabilitate și prevenție.
Întrucât în acest sfârsit de săptămână foarte multi cetățeni vor alege să-și petreacă timpul liber în stațiunile din județul nostru, aproximativ 130 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
În acest sens, pompierii pot interveni cu 51 de mijloace tehnice, iar raspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor 16 echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulante de prim ajutor si terapie intensivă mobilă, 2 motociclete SMURD, o ambulanta pentru transport nou născuți cât și elicopterul SMURD.
Pe linie preventivă, în această perioadă, pompierii au derulat controale la unități turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice.
Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire au constat în dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.
Întrucât se apropie ziua de 23 iunie, când sărbătorim Rusaliile, dată la care majoritatea cetățenilor aleg să își petreacă timpul în aer liber, la un grătar, cu familia ori prietenii, reamintim câteva reguli simple pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol:
O primă măsură foarte importantă: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.
Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. Astfel, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Totodată, înainte de plecare, focul trebuie stins.
De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.
O alta masura la fel de importanta de care trebuie sa tineti cont in urmatoarea perioada este referitoare la scaldat: nu va puneti viata in pericol, inotati doar in locuri special amenajate!
In multe situatii curentul puternic, adancimea apei si teribilismul pot sta la baza unui scenariu tragic. Conditiile de inot pot fi imprevizibile in rauri, lacuri, iazuri si chiar in mare.
Chiar si persoanele care au experienta si care înoată bine pot obosi si pot avea crampe musculare sau pot fi purtate de curentii de apă.
Tinând cont de faptul ca traversăm o perioadă cu temperaturi extrem de ridicate vă recomandăm pe cât posibil să stați la umbră și să evitați expunerea prelungită la soare in intervalul orar 11.00 – 18.00.
De asemenea, consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător și evitați consumul băurilor alcoolice.
Nu în ultimul rând purtați pălarie de soare si haine lejere de culori deschise si consumati fructe si legume proaspete.
Manifestati atentie si responsabilitate. Noi suntem si rămânem la datorie pentru furnizarea raspunsului prompt si eficient la situatiile de urgentă care pot apărea, însă prevenirea si responsabilitatea individuală trebuie sa rămână prioritară.
Tinerti cont de sfaturile noastre si respectați măsurile de prevenire a incendiilor cât si avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate.
Mai multe informatii referitoare la modul de comportare in diferite situatii de urgenta puteti gasi pe platforma fiipregatit.ro sau aplicatia de telefon mobil DSU.
Foto: arhivă