Acasă Sport Mariana Tîrcă reprezintă garanția lucrului bine făcut în handbalul de la clubul...

Mariana Tîrcă reprezintă garanția lucrului bine făcut în handbalul de la clubul Transilvania Brașov

0

Lucrează cu pasiune și dragoste pentru handbal, alături de junioarele clubului Transilvania, pentru a oferi sportului brașovean oameni de valoare, care să ne reprezinte la cel mai înalt nivel. Este, de altfel, motivul pentru care se dedică de nu mai puțin de două decenii, 2004 fiind anul în care a revenit ca antrenoare sub Tâmpa, locul unde făcuse istorie și ca jucătoare.

Mariana Tîrcă lucrează de 20 de ani la Brașov, ca antrenor la nivel de senioare, junioare sau în diverse poziții precum director tehnic, coordonator secție etc., perioadă în care și-a pus experiența și priceperea în slujba handbalului. „Suntem bucuroși că o avem între noi, la ACSTransilvania și să putem asimila din tot ceea ce dânsa exprimă”, afirmă gazdele noastre.

„Am fost un om statornic, am patru echipe ca jucătoare, iar de când antrenez am făcut-o doar la Râmnicu Vâlcea și la Brașov. Îmi aduc aminte că în 2000 am avut prima experiență ca antrenoare, îmi făcusem o grupă de copii la Vâlcea. De atunci și până în prezent am mers mereu cu gândul să las ceva în urmă!”, rememorează actualul director tehnic al handbalului de la ACS Transilvania.

Performanțe deosebite la Rulmentul Brașov

A debutat pe bancă la senioare în finalul stagiunii 2000-2001, când a și câștigat Cupa României cu Oltchim, iar în următorul sezon a câștigat și Cupa și campionatul național, ajungând totodată în finala Cupei Cupelor.

„Cumva, cariera mea a fost marcată de multe momente cu probleme financiare, iar unul dintre acestea m-a adus la Brașov, în 2004”, rememorează. Cu Rulmentul a terminat pe locul cinci în primul an, iar apoi a realizat performanțe de excepție, în 2006 câștigând titlul, Cupa României și Challenge Cup, iar în următorii ani fiind vicecampioană sau jucând finala Cupei. „La acea vreme, cred că eram singura echipă susținută într-o mare proporție de un investitor privat. Acele rezultate au dus la acordarea Ordinului Meritul Sportiv clasa a II-a, decernat chiar de domnul președinte Traian Băsescu. O senzație care nu se mai trăiește a doua oară!”.

Succese și la senioare, dar și la junioare

După o perioadă în care a creat și și-a depus eforturile pentru un proiect privat, a contribuit din plin la renașterea handbalului brașovean, cu noua echipă Corona. „De la o salvare in extremis de la retrogradare la o finală de Cupă, în 2013, la Oradea, o amintire de neuitat. Am câștigat cu Brăila și am eliminat și Oltchimul, care avea în componență jucătoare precum Bulatovic, Barbosa, Jovanovic și altele, iar noi, cu 10-11 fete, le-am scos după prelungiri și 7 metri! Cu Ani Mîrcă a venit noaptea de la Brașov, unde a fost nașă de cununie, apărând senzațional! În finală, oboseala și-a spus cuvântul și ne-a învins Baia Mare”.

Nu a contribuit doar cu rezultatele formației de senioare, ci și cu piramda de la centrul de junioare, care a început atunci să se formeze, în jurul fetițelor de la propriul club. „Făcusem atunci strategii pe termen scurt, mediu și lung, iar un obiectiv era acela de a completa nevoile echipei mari cu jucătoare din propria curte”, ne povestește jucătoarea de legendă, originară din Țara Făgărașului.

A descoperit-o și a lansat-o pe Cristina Neagu

Promovând tinere, a dat, practic, handbalului profesionit numeroase nume ale diferitelor generații: de la Oana Manea, Adina Meirloșu, Ada Nechita din perioada Oltchim („au fost primele promovate de Vâlcea din propria pepinieră”), la Cristina Neagu și Patricia Vizitiu (în perioada Rulmentul), Sorina Tîrcă, Daciana Hosu, Daria Bucur, Ana Berbece, Cristina Crețu, Ana Maria Lopătaru (în perioada Corona). Și nu în ultimul rând, fete de care ne leagă și pe noi amintiri foarte plăcute, din echipa Transilvaniei campioană națională la junioare 2 în 2018: Rebeca Necula, Georgiana Olaru, Andreea Bujor, Andreea Lupașcu sau Ioana Bălăceanu.

O provocare permanentă: înțelegerea generațiilor noi

„Sunt o persoană care se așează mereu cu rădăcini bine înfipte. Cred că pot spune că sunt 20 de ani cu mari performanțe, iar în această meserie de antrenor înveți tot timpul, e o meserie complexă. Așa că la orice nivel am activat, am acumulat mereu ceva. Chiar și acum, pot spune că e o provocare înțelegerea noilor generații. Acestea sunt altfel în zilele noastre, atât la seniori, dar mai ales la juniori.

Așa este viața, trebuie să te adaptezi, căci dacă rămânem în liniile și principiile noastre, este foarte greu să îi atragem, să îi facem să perceapă lucrurile în mod realist, să îi motivăm. Începând de pe la juniori 4, sunt tentați să aibă alte preocuopări, iar noi trebuie să îi călăuzim și să îi atragem pe cei cu potențial, să îi canalizăm și să îi creștem pentru a putea face parte, în viitor, din marile cluburi și, bineînțeles, chiar din echipa națională!”, afirmă Mariana Tîrcă.

În spatele performanțelor obținute pe banca tehnică, în CV-ul Marianei Tîrcă se află performanțe majore și ca jucătoare, titluri de campioană și Cupe atât în România cât și în Croația, câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, a Supercupei Europei, a Cupei Cupelor etc., fiind Maestră Emerită a Sportului atât ca sportivă cât și ca antrenoare.