Acasă Social Maria Grapini interpelează președinția belgiană a Consiliului UE pe tema aderării României...

Maria Grapini interpelează președinția belgiană a Consiliului UE pe tema aderării României la Schengen și pe transportul terestru. Eurodeputatul PUSL cere explicații și în privința agresării fermierilor români în Franța!

0

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, l-a interpelat, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE, pe ministrul de interne al președinției belgiene, doamna Annelies Verlinden, pe tema problemelor create în Franța transportatorilor români și a lipsei de intervenție a forțelor de ordine în favoarea acestora, dar și pe cea privind continuarea negocierii aderării României la Spațiul Schengen și la transportul terestru.

“Eu am încredere în președinția belgiană! Este un stat fondator al UE. Am însă două întrebări concrete și sper să îmi răspundeți la fel de concret! Ați început prin a vorbi despre protecția oamenilor și a frontierelor. Și vedem acum ce se întâmplă în Franța, cum fermierii au fost pur și simplu agresați, toată marfa acestora a fost răsturnată în stradă și poliția franceză nu a intervenit. Aveți de gând să puneți în discuția JAI această problemă, pentru că nu cred că într-o piață internă trebuie să ne fie frică să facem transport dintr-o țară în alta? Este un dezastru ce se întâmplă acum în Franța, toată marfa este stricată, iar șoferii români de tir sunt speriați!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, este foarte important ca, în interiorul pieței interne, securitatea și protecția oamenilor să primeze.

Eurodeputatul PUSL a abordat și problema nerezolvată a aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în privința frontierelor terestre.

“Întrebarea mea este dacă, pe timpul președinției belgiene, până la debutul campaniei pentru alegeri, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră în Spațiul Schengen, pentru că, din nefericire, România are mari probleme cu întârzierile, cu pierderile economice și cu statul la frontieră!”, a mai spus europarlamentarul umanist.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a reiterat necesitatea combaterii mai eficiente a traficului de droguri, precizând că, în context, președinția belgiană ar trebui să identifice măsuri suplimentare în această direcție pentru că, din păcate, în timpul crizei, a pandemiei și a războiului din Ucraina, s-a intensificat traficul de droguri în toate statele membre ale UE.

În răspunsul adresat europarlamentarului Grapini, ministrul belgian de interne a precizat că, pe perioada președinției belgiene, se va încerca extinderea implementării acquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria, pentru a include și frontierele terestre.

“Noi ne bucurăm de ce s-a obținut la sfârșitul anului trecut. Cât privește implementarea acquis-ului Schengen, credem că s-au făcut progrese și pași înainte, în ceea ce privește partea maritimă și aeriană. În ceea ce privește al doilea subiect, vom discuta măsuri suplimentare și v-am spus că președinția belgiană se va ocupa de cele zece priorități pe care le include foaia de drum europeană, pentru a lupta eficient împotriva traficului de droguri și a crimei organizate!” a menționat Annelies Verlinden.

În cazul agresării fermierilor români în Franța, oficialul belgian a punctat că problema este de competență națională și vizează autoritățile franceze și serviciile lor de securitate.