Acasă Social Marcel Ciolacu: „Prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele...

Marcel Ciolacu: „Prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază”. Vezi lista cu alimentele plafonate

0

În debutul ședinței de Guvern de azi, 31 ianuarie, Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va prelungi pentru încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.

„Scopul principal al şedinţei de astăzi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este o decizie prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creşterea speculativă a preţurilor. În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază preţuri mai mari cu 20%. În paralel, am stabilit să fie doar pe două luni, împreună cu marile lanţuri de magazine, cărora le mulţumesc încă o dată pentru disponibilitate şi pentru faptul că doresc, împreună cu Guvernul, să găsească cele mai bune soluţii şi mai ales să găsim în perioada următoare un mecanism predictibil pe termen lung”, a spus Ciolacu în debutul şedinţei de Guvern.

Lista de produse agricole și alimentare plafonate
 1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
 2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
 3. Brânză telemea de vacă vrac
 4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
 5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
 6. Mălai pănâ la 1 kg
 7. Ouă de găină calibrul M
 8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
 9. Carne proaspătă pui** Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
  1. Carne proaspătă porc**

  ** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

  1. Legume proaspete vrac***

  *** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.

  1. Fructe proaspete vrac****

  **** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.

 10. Cartofi proaspeţi albi vrac
 11. Zahăr alb tos până la 1 kg
 12. Smântână- 12% grăsime
 13. Unt până la 250 grame
 14. Magiun până la 350 grame.