De la olimpiadă, la spital. Mai mulți elevi participanți la Olimpiada Națională de Istorie au ajuns la spitalul din Brașov, după ce au mâncat la un restaurant, scrie edupedu.ro Elevii acuză organizatorii că au încercat să mușamalizeze situația / Inspectorul general spune că deși știe de copiii din spital, nu a declanșat nicio anchetă pentru că nu a avut nicio plângere.
Mai mulți elevi participanți la Olimpiada Națională de Istorie, desfășurată în Brașov, au acuzat stări de greață luni seară. Aceștia au fost duși de profesori la un restaurant din localitatea Codlea, pentru prânz. La revenirea la hotelurile în care erau cazați, în Poiana Brașov, șapte dintre elevi cu vârste între 14-18 ani au fost luați de ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță Brașov și duși la Spitalul Județean, potrivit surselor Edupedu.ro. De luni, de la debutul cazurilor, niciun oficial nu a făcut public cazul, timp de aproape trei zile, până la ora publicării articolului.
Direcția de sănătate publică Brașov a deschis o anchetă în acest caz. “Au fost prelevate probe de la un restaurant de unde au mâncat elevii, deocamdată nu avem rezultatele gata”, a spus pentru Edupedu.ro purtătoarea de cuvânt al DSP Brașov, Diana Pop Goșman.
Referitor la incidentele de la Olimpiada Națională de Istorie,găzduită de Brașov în perioada 27 aprilie – 1 mai 2024, incidente semnalate într-un articol publicat de Edupedu, prezentăm punctul de vedere oficial al instituției noastre:
Pe parcursul lunii aprilie, Inspectoratul Școlar Județean Brașov a organizat fazele naționale pentru trei olimpiade,aflate în calendarul Ministerului Educației. La acestea au participat peste 1.000 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani din toate județele țării.
În pofida sumelor insuficiente alocate de Ministerul Educației pentru aceste concursuri naționale, organizatorii au făcut eforturi foarte mari pentru a asigura acestor copii condițiile cele mai bune, atât de cazare, masă și concurs dar și de recreere în timpul liber petrecut în zilele de ședere la Brașov.
Astfel, am reușit, cu contribuția autorităților publice locale și, nu în ultimul rând, a sponsorilor generoși, pe care i-am convins să ne sprijine în aceste demersuri, să le oferim acestor copii cazare și masă (în regim de bufet suedez) la hoteluri de trei stele în Poiana Brașov și la Cheile Grădiștei, excursii la obiective turistice din județ și seri festive în locații, de asemenea, de trei stele din Poiana Brașov. Facem precizarea că la marea majoritate a acestor olimpiade, copiii și profesorii însoțitori sunt cazați în cămine școlare sau studențești și servesc mesele la cantinele acestora sau în sălile de examen.
Cu toate aceste eforturi, s-au găsit și nemulțumiți care să transmită o poză cu un perete cu igrasie, pretins a fi fost făcută într-o baie a unui astfel de hotel, repetăm, pentru a fi bine înțeleși, din hoteluri de trei stele din Poiana Brașov. Nu există nicio dovadă că acea fotografie a fost făcută într-o cameră din aceste hoteluri dar dacă într-adevăr aceasta este reală, considerăm că autoritățile statului ar trebui să se sesizeze și să efectueze controale pentru a proba veridicitatea acestor informații și a lua măsurile ce se impun.
În ceea ce privește incidentul cu cei șapte copii (în realitate fiind vorba despre cinci copii) dintre cei peste 400 prezenți la olimpiadă, care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au servit prânzul la un restaurant din Codlea, însoțiți fiind de profesorii lor, faptele au dovedit că este vorba despreun eveniment petrecut în timpul recreativ organizat în afara probelor de concurs, în excursia pusă la dispoziție de organizatori. Seara, aceștia au acuzat stări de greață și dureri abdominale, motiv pentru care au fost chemate în ajutor echipaje medicale ale ambulanței. Organizatorii, inspectori din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brașov dar și profesorii însoțitori au fost în toată acea perioadă alături de aceștia până la rezolvarea situației.
Considerăm titlul articolului apărut în Edupedu tendențios și exagerat: De la olimpiadă, la spital. Mai mulți elevi participanți la Olimpiada Națională de Istorie au ajuns la spitalul din Brașov, după ce au mâncat la un restaurant. Elevii acuză organizatorii că au încercat să mușamalizeze situația … Nu avem cunoștință despre niciun elev sau profesor însoțitor care să fi acuzat ”mușamalizarea” situației. Considerăm că organizatorii au luat toate măsurile ce s-au impus pentru ca acest incident să fie rezolvat și să nu impieteze în niciun fel la buna desfășurare a concursului, incident care ar fi putut crea panică sau îngrijorare nejustificată în rândul celorlalți, peste 400 de competitori.
Totodată, au fost culese informații cu privire la incident și la circumstanțele care au stat la baza producerii acestuia și de la alți elevi participanți la excursia și masa de ca Codlea, care au declarat, sub protecția anonimatului, citez: ”… lăsați că știm noi bine ce au mai mâncat acei elevi acolo, la Codlea. Nu de la prânzul de la restaurant li s-a făcut rău. Și noi am mâncat acolo și nu am avut nimic. […]. Am fost în alți ani, în alte județe la olimpiade dar niciunde nu am beneficiat de astfel de condiții. Eram cazați pe la diferite cămine, murdare și reci iar masa ni se aducea în sălile de clasă și nu a mai fost nimeni supărat. Noi ne-am văzut de concurs și ne-am bucurat de participare”.
Este păcat că după atâtea eforturi, despre care nu se poate face vorbire într-un comunicat de presă, presa surprinde doar incidente izolate, pe care le exagerează, anulând toate eforturile organizatorilor și ale susținătorilor. Poate ar fi fost corect să prezinte și punctele de vedere ale marii majorități a participanților, care s-au arătat încântați de condițiile oferite și au lăudat, cu toată sinceritatea de care doar acești copii pot da dovadă, organizarea, după spusele acestora, impecabilă.