Acasă National MAE a emis o alertă de călătorie: „Evitați orice călătorie în această...

MAE a emis o alertă de călătorie: „Evitați orice călătorie în această zonă!”

0

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor români să evite orice deplasare în fosta zonă de conflict şi zona frontierei internaționale dintre Republica Azerbaidjan și Republica Armenia, având în vedere restricționarea accesului în zonă de către autoritățile azere. Totodată, este recomandat să fie avut în vedere faptul că, potrivit legii azere, intrarea pe teritoriul Azerbaidjanului (inclusiv fosta zonă de conflict) fără trecerea prin punctele stabilite de trecere a frontierei reprezintă o infracțiune și se sancționează.

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Republicii Azerbaidjan să se informeze permanent, din surse oficiale, cu privire la posibile modificări ale condițiilor de deplasare în interiorul țării, să evite spațiile aglomerate, demostrațiile și locurile în care există concentrări de forţe polițienești/de securitate, respectiv să nu staționeze în apropierea unor unități militare.

Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Azerbaidjan pot solicita asistență consulară la Ambasada României la Baku.

De asemenea, cetățenii români pot să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:

Ambasada României la Baku

+994124650925

Call Center București

+994512358592

Telefon de urgență

+994124656378

Telefon fix

 

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele care pot decurge în urma unei situaţii de criză în care sunt implicaţi pe durata unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale reprezentanților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră, în situații speciale de urgență, sunt limitate.

Cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie și aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

Alte recomandări

Cetăţenii români care se deplasează în Republica Azerbaidjan sunt sfătuiţi să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestei țări sunt sfătuiți să întreprindă următoarele acțiuni:

  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte;
  • În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile blocate;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
  • Pentru orice fel de informație, sprijin sau asistență, cetățenii români sunt sfătuiți să se adreseze autorităților de poliție care sunt prezente în toate zonele țării.

Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetățenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaționale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vaccinari-internationale)  şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).