Se apropie alegerile pentru Parlamentul României, iar odată cu ele încep și luptele interne din partide pentru locurile eligibile. Cum este de așteptat, la Brașov, ”grei” politici nu vor să plece de la ”borcanul cu miere”, astfel că își fac cărțile pentru un nou mandat. Cam toți liderii își securizează locul, ca nu cumva în Camera Deputaților sau Senat să ajungă vreun intrus. Bineînțeles, cu excepția PSD unde poate oricând să mai ajungă vreun parlamentar din alt județ, celelalte formațiuni politice se bazează pe propria pepinieră. Acolo este problema și se dau lupte grele.
La PSD cu siguranță că se va regăsi pe lista de la Senat actualul șef al Organizației Brașov, Marius Dunca. Pentru Camera Deputaților, încă se dau ”pumni în gură” și se înfing cuțite pe la spate. Deși ar fi îndreptățit Lucian Pătrașcu să deschidă lista, fiindcă și-a asumat candidatura la Primărie, apoi la Consiliul Județean, liderii de la județ, dar și cei de pe național îl vor lăsa din nou la ”vatră”, pentru a face loc altora. Probabil că pe listă va fi și Marian Rasaliu, cel care încearcă să-și păstreze locul printr-o relație bună cu liderii de la București, fiind de notorietate faptul că nu se înțelege cu Marius Dunca, președintele partidului, motiv pentru care a fost îndepărtat din sfera de influență a organizației județene.
Doar că Rasaliu își face la rândul său cărțile la București, locul de unde se dă ora exactă. Dacă își păstrează funcția și locul la Senat, Marius Dunca nu comentează la nivel central, la fel cum s-a întâmplat și în 2020, dar și acum când i s-a băgat pe ”gât” candidatura lui George Scripcaru. Alte organizații din țară au făcut iureș, nu și la Brașov, unde fiecare este mulțumit pentru ”funcțiile primite” drept răsplată pentru gura închisă.
Cine va mai râvni pentru un post de parlamentar? Greu de spus, dar cu siguranță că va fi scoasă la înaintare o femeie. Nu este exclus ca să fie tot Ana Predescu pe listă, mai ales că a crescut mult pe județul Brașov ca notorietate și și-a asumat o candidatură comparativ cu liderul de la PSD care nu își asumă nimic, ci doar face ce îi spune Bucureștiul, adică este executant.
La PNL lucrurile sunt mai simple. Gabriel Andronache rămâne în continuare deputat, fiind indispensabil. Liberalii de la centru sunt ca și ”morți” fără experiența acestuia, fiind omul de bază în Camera Deputaților, unul dintre politicienii care cunosc cel mai bine legile.
Un alt ”greu” din PNL care va merge în continuare în Parlament este Mihai Veștea. Surse din partid susțin că este luată în calcul și candidatura lui Adrian Apostu, un liberal cu perspectivă, educat, cu un bagaj în spate pe zona de bussines. Acesta este și bine văzut de către liberalii brașoveni.
Rămâne de văzut dacă va rămâne în Camera Deputaților dr. Cristina Vecerdi. De asemenea, este o persoană bine văzută în comunitate, apreciată la nivel de partid. Nu este exclusă nici o candidatură a actualului președinte al Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică.
La AUR nu poate fi cunoscut clar numele vreunui candidat pentru simplu fapt că în treburile interne se amestecă Bucureștiul. George Simion nu a înțeles că are nevoie de oameni în toate județele ca să reziste, altfel riscă să ajungă cu partidul la 5%. Numirile pe alte criterii decât perdormanța au făcut din AUR un partid nefrecventabil, mai ales că actualul șef Dan Tănase se prezintă la conferințele de presă cu un aer de superioritate de parcă ar fi Donald Trump. Însă, ca și activitate, este zero barat!
Singura persoană care a muncit în campania electorală a fost Ana Predescu, cea care a și reușit un scor bun la județ, procente care au dus la obținerea a patru mandate de consilieri județeni. Adică, una e să obții 20.000 de voturi și una e să obții 3900 cum a avut Dan Tănase, dublu cât a obținut un simplu candidat independent. Aici, la AUR, apele sunt destul de tulburi. Dar, poate într-un final înțelege și George Simion cum funcționează politică. Cu un singur lider agresiv verbal nu poți stăpâni un partid.
UDMR are șansa să obțină din nou un post de parlamentar, dar, depinde și de ”jocul rezultatelor”. Cum anul acesta, maghiarii au reușit să introducă în Consiliul Județean 4 oameni după o pauză de 4 ani, este de așteptat ca și anul acesta să scoată unul. Dar, nu este sigur nimic. Ar trebui multe voturi.
USR va merge probabil la Parlament cu Irineu Darău și Allen Coliban. Ultimul, nu prea are variante, iar să rămână consilier local, este greu. Plus că s-a obișnuit cu banii de la stat și munca puțină, iar în privat conform declarației sale de avere dinainte să intre în politică, nu a făcut mare brânză. Cu un venit de 3200 de lei pe an nu poți să spui că ai avut un parcurs bun. Deci, tot munca la stat e baza. Rămâne de văzut dacă se vor mai regăsi pe listă Victor Ilie sau Andrei Miftode, ambii fiind niște necunoscuți pentru electoratul brașovean. Au avut un parcurs destul de slab, s-au zbătut în anonimat. Oricum, la ce scor au obținut la europarlamentare, este greu de crezut că vor mai avea vreodată 4 parlamentari de Brașov ca în 2020.
În ecuația USR ar putea intra și Gheorghe Ialomițianu. Acesta le-ar putea strica socotelile celor din conducerea USR Brașov. Înțelegerea lui Eugen Tomac cu reprezentanții USR a fost de fapt securizarea locurilor. Liderul a ajuns din nou europarlamentar, iar ceilalți din vârful partidului, ce a mai rămas din el, să mai prindă locuri în Parlamentul României. De fapt acesta a fost trocul.
La un simplu calcul bazat pe studii și informații rezultate în urma alegerilor locale și europarlamentare, sigure de locurile din Parlament sunt PSD și PNL.
PSD ar putea să obțină cel puțin 2 deputați și un senator, PNL la fel, iar USR rămâne la varianta de 2 deputați și un senator, dar cu semnul întrebării. AUR se poate duce până la 2 deputați și un senator, iar UDMR un deputat. Asta se poate întâmpla dacă PNL și PSD nu iau din nou câte 4 și 4. La USR este aproape imposibil să mai scoată 3 deputați și un senator, dezamăgirea fiind mare la Brașov, drept dovadă și pierderea Primăriei Municipiului.
Aici, ar putea fi luat în calcul și un parlamentar de la S.O.S. Ori nu mai prind maghiari, ori va lua de la alții, dar clar că sunt pe ”val” ținând cont că a reușit la europarlamentare să obțină 2 mandate, cu unul mai puțin ca USR. Asta spune multe…