Acasă Local Lucian Pătrașcu: ”Proiectul piețelor volante în forma actuală de implementare ajută doar...

Lucian Pătrașcu: ”Proiectul piețelor volante în forma actuală de implementare ajută doar producătorii, având doar un beneficiu minim pentru brașoveni”

0

Primăria Brașov ne-a anunțat că începând din dat de 6 mai 2023, în Brașov, va pune în aplicare proiectul propus de mine anul trecut, respectiv deschiderea de piețe volante, temporare, în cartierele în care nu există piețe agroalimentare.

Aceste piețe, din păcate pentru brașoveni, vor fi deschise numai sâmbăta. Piețele volante vor avea o structură itinerantă, în fiecare sâmbătă în alt cartier, și le vor pune la dispoziție producătorilor 15 spații de vânzare, formate din tarabe și corturi. Programul de funcționare va fi în fiecare sâmbătăîntre orele 9:00-16:00, pe perioada sezonului agricol, adică mai-octombrie. Practic piața volantă va fi deschisă sâmbătă 6 mai pe pietonalul din cartierul Valea Cetății, și în 13 mai, după o săptămână, în cartierul Șchei.

Suntem în fața unui proiect extrem de benefic pentru brașoveni, care, din păcate, din cauza unui management deficitar și a lipsei de raportare adecvată la realitate, riscă să fie un rateu al actualei administrații.

Practic, obiectivul propus de mine prin intermediul acestui proiect este acela ca brașovenii din cartierele care nu au piață agroalimentară, să se poată aproviziona săptămânal din acest tip de piețe. Astfel, propunerea mea nu era aceea de a deschide piețe volante o dată pe lună pentru câteva ore într-un cartier, ci deschiderea de piețe volante în fiecare săptămână pentru câteva ore într-un cartier. Clienții acestor piețe ar fi beneficiat astfel de predicție în ceea ce privește aprovizionarea cu produse proaspete de la producător și ar fi beneficiat de un tip de fidelizare din partea acestora. În plus, producătorii ar fi creat niște locuri de muncă care ar fi adus Brașovului beneficii prin încasarea de taxe și impozite pe salariile respective.

În forma actuala propusă de către municipalitate, brașovenii care locuiesc în cartiere fără piețe agroalimentare vor fi nevoiți să se deplaseze în continuare pentru aprovizionare, uneori schimbând și două sau trei mijloace de transport în comun, ori, scopul acestor piețe volante era tocmai evitarea deplasării.

Din păcate pentru noi, brașovenii, administrația Coliban este incapabilă să pună în practică acest proiect, la fel cum este incapabilă să pună în practică majoritatea proiectelor propuse brașovenilor în timpul campaniei electorale din 2020. Fie că este vorba de lipsă de interes, de management defectuos, de administrare precară a municipiului sau de lipsă cronică de responsabilitate, rezultatul este același. Brașovenii suferă din cauza actualei administrații care a condamnat Brașovul la subdezvoltare, administrație care își dorește să puncteze cu disperare la capitolul imagine.

Proiectul piețelor volante propus municipalității de către mine este un proiect extrem de bun care din păcate, în forma actuală de implementare ajută doar producătorii, având doar un beneficiu minim pentru brașoveni.

Subprefect Lucian Patrașcu, președintele Organizației Municipale a PSD Brașov

Imagine din arhivă.