Acasă Social Loc de poveste din Regiunea Centru, finanțat Uniunea Europeană

Loc de poveste din Regiunea Centru, finanțat Uniunea Europeană

0

Primul contract destinat reabilitării patrimoniului antropic din zona rurală a Regiunii Centru primește finanțare prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027.

Având titlul ”REABILITARE SIT UNESCO BIERTAN” proiectul de importanță strategică regională, cu o valoare totală de 28,48 milioane lei, va urmări – pe parcursul celor 44 de luni de implementare – punerea în valoare a sitului unic din comună, pentru sporirea importanței culturii și dezvoltarea turismului sustenabil, într-o manieră care să încurajeze incluziunea socială și inovația.

Contractul de finanțare a fost semnat de Primarul Comunei Biertan, domnul Mircea Mihai Dragomir, în calitate de beneficiar și de Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu, reprezentând instituția finanțatoare.

La inițiativa doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii, la Biertan a fost organizat un eveniment de prezentare a proiectului, pentru care fondurile sunt alocate prin Prioritatea 7 – ”O Regiune cu Turism Sustenabil”, Intervenția 7.1.1 – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A, din cadrul PR Centru.

 

”Biertanul a devenit “Comuna comunelor României”, ca urmare a multor proiecte ample de investiții în patrimoniu, sănătate, învățământ, infrastructură. Noul proiect de reabilitare a zonei de Patrimoniu este doar unul din lungul șir de proiecte pe care primarul Mircea Dragomir le-a implementat în cei 12 ani de mandat și este, fără îndoială, omul potrivit la locul potrivit. Ca Ministru al Culturii, cred cu tărie că Biertanul, ca sit UNESCO, are nevoie de lideri dedicați și vizionari care să promoveze și să protejeze valorile sale unice și să își asume responsabilitatea pentru dezvoltarea durabilă a comunității. Îl felicit pe primarul Mircea Dragomir, un om a cărui sârguință și viziune au făcut ca localitatea să fie parte din topul celor mai pitorești localități din Europa și să devină un punct turistic al României de neratat. Comuna Biertan este un brand de țară și sunt convinsă că locuitorii de aici sunt mândri de reprezentanții lor“, a precizat doamna Ministru Raluca Turcan.

 

Având un buget total de 28.487.589,71 lei, proiectul derulat de Primăria Biertan în parteneriat cu Parohia Evanghelică CA din localitate, solicită un buget de 23.805.974,40 lei fonduri nerambursabile, respectiv aproape 5 milioane de euro, pentru realizarea activităților prevăzute în cererea de finanțare. Până în aprilie 2027, timpul estimat de beneficiar ca fiind necesar pentru finalizarea activităților, se vor realiza investițiile ce vizează amenajarea centrului istoric al localității, prin crearea unor spații culturale, expoziționale și de agrement, concentrate în jurul Bisericii Evanghelice Fortificate. Prin crearea unui mediu armonios, atrăgător și plăcut în jurul bisericii fortificate și a caselor tradiționale din zonă, Biertanul va deveni mai atractiv pentru locuitori și turiști, stimulând astfel activitățile economice și culturale la nivelul întregului județ.

„Este proiectul meu de suflet, pentru care am căutat finanțare circa 10 ani. Pentru comune este foarte greu să găsești o finanțare de 5.000.000 de euro, dar acum, prin Programul REGIUNEA CENTRU, coordonat de ADR Centru, proiectul nostru poate prinde viață. Lucrăm intens la acest proiect din anul 2021 și efortul a fost unul considerabil. Acum avem finanțarea, avem proiectul tehnic și autorizația de construire, iar de săptămâna viitoare demarăm licitația pentru desemnarea constructorului. Estimez ca în luna septembrie să începem lucrul efectiv și în maxim doi ani să-l finalizăm. Mulțumesc doamnei ministru Raluca Turcan pentru sprijinul acordat până acum, precum și doamnei președinte a Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean, pentru rapiditatea rezolvării problemelor întâmpinate și, nu în ultimul rând, țin să mulțumesc echipei de proiect. Sunt convins că acest proiect va oferi noi oportunități pentru tinerii din comuna noastră, prin crearea de noi locuri de muncă, și va aduce posibilități de dezvoltare a afacerilor locale, ceea ce înseamnă creșterea veniturilor în comună”, a declarat domnul primar Mircea-Mihai Dragomir.

Proiectul de reabilitare a sitului UNESCO din Biertan are ca scop valorificarea patrimoniului cultural și turistic al acestui sat, în special a zonei Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate. Proiectul propune investiții care să îmbunătățească experiența turistică, concentrându-se pe amenajarea unor spații culturale, expoziționale și de agrement. Sustenabilitatea investițiilor va implica atât vizitatorii, cât și comunitatea locală, într-o serie de activități: concursuri, spectacole multiculturale și expoziții interactive, prin care vor fi promovate istoria și cultura locală. De asemenea, se propune organizarea unui curs informal de ghizi turistici și a unor ateliere de artă și meșteșuguri, pentru a conserva și promova tradițiile locale.

”Suntem o regiune bogată în biserici fortificate, cetăți medievale situate în orașe istorice locuite de cetățeni care țin la tradiție. Mulți turiști ne vizitează pentru frumusețea și liniștea acestor locuri, pentru peisaje, aer curat, gastronomie  și oameni. Deja cu vechime în patrimoniul UNESCO din 1999 cu biserica sa fortificată, Biertanul este o localitate săsească de pe meleagurile sibiene, cu tradiții autentice, care s-a dezvoltat mult din punct de vedere turistic. Prin implementarea acestui proiect, edilii doresc diversificarea spațiilor de relaxare și agrement pe care le oferă comunitatea locală, în așa fel încât perioada de vizită a turiștilor să fie mai lungă, stimulând astfel turismul local, creându-se o destinație atractivă pentru pasionații de cultură, istorie și tradiții locale. De asemenea, proiectul va contribui la revitalizarea economiei locale, prin promovarea meșteșugurilor tradiționale și a gastronomiei locale, generând astfel oportunități de afaceri pentru localnici și contribuind la reducerea șomajului și la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor. Avem alocat pe acest domeniu de intervenție un buget de 74,65 milioane lei fonduri europene nerambursabile și vom semna în perioada următoare 5 contracte de finanțare. Patrimoniul cultural UNESCO din mediul rural al Regiunii Centru cuprinde obiective de importanță strategică, deoarece fac parte din patrimoniul cultural mondial și sunt repere simbolice esențiale pentru întreaga regiune, cu un rol istoric de agregator al comunităților locale. Aici, pe perioada implementării proiectelor vor fi derulat și activități sporite de promovare a obiectivelor”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

 

Principalele zone de intervenție propuse includ:

Piața Centrală 1 Decembrie – Transformarea acesteia într-un spațiu multifuncțional, socio-cultural, cu mobilier urban potrivit pentru a oferi un mediu primitor și confortabil pentru localnici și turiști. Aceasta va deveni nucleul cultural al sitului UNESCO.

Piața Farmacistului – Revitalizarea unei mici grădini de plante medicinale pentru a readuce în atenție farmacia de plante medicinale, un important obiectiv turistic al satului.

Zona expozițională 1 Decembrie – Amenajarea spațiului din Piața centrală pentru a pune în valoare zidurile bisericii și pentru a oferi vizitatorilor o experiență apropiată de arhitectura și istoria monumentului.

Zona de promenadă 1 Decembrie – Crearea unei zone plăcute pentru turiști, care să pună în valoare situl UNESCO.