Analistul Liviu Vornicu recomandă exercitarea dreptului constituțional cu mare responsabilitate.
Trăim într-o Românie hărțuită de multiple probleme sociale și economice care mai de care mai complexe, și ca și cum nu ar fi fost de ajuns, a mai venit peste noi și această sarabandă a implicării diverselor instituții în procesul electoral. S-a ajuns în situația de nu mai știe nimeni cine organizează alegerile sau cine are dreptul de a le monitoriza și interveni când sunt încălcări ale legii electorale.
Tot procesul s-a transformat într-un haos, iar tensiunea în rândul cetățenilor a crescut la cote nemaiîntâlnite. Este foarte posibil ca această degringolada creată mai mult sau mai puțin voit să ducă spre rezultate surprinzătoare chiar și pentru cei mai experți dintre specialiști.
În cazul în care s-a încercat derutarea electoratului, cred că cel mai important în aceste momente este îndemnul la calm, mai ales că suntem în perioada premergătoare uneia dintre cele mai mari sărbători ale românilor, Crăciunul, și toți ar trebui să fim mai buni, mai îngăduitori și mai raționali. Dacă cineva se simte deranjat de toată aceasta tevatura a clasei politice, are acum prilejul să-i aleagă pe cei care il reprezintă mai bine, și care să conducă destinele statului român pentru perioada următoare, o perioadă cu multe și dificile provocări.
Este foarte important pentru fiecare cetățean român ca atunci când se îndreptă către cabina de vot să fie informat cu privire la candidații de pe buletinele de vot, la programele economico-sociale și la ideologia partidelor înscrise în cursa electorală. În plus, ar trebui să știe pentru ce votează și dacă cei pe care va pune ștampilă vor avea capacitatea să ducă la îndeplinire dorințele sale.
Dacă printre concetățenii noștri se găsesc persoane, care din varii motive nu au o solicitare anume pentru candidați și își exprimă votul doar ca o datorie civică, pot să le reamintesc că votul reprezintă, în esență, democrația pe care toți o invocă în diverse situații. Cu cât participă mai multe persoane la alegeri cu atât votul este mai important, iar cei aleși au mai multă reprezentativitate, mai ales că uneori sunt marje foarte mici între candidați, după cum bine s-a putut vedea la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Este primordial să avem în vedere că problemele sociale din statul român afectează pe toată lumea într-un fel sau altul, iar votul desemnează persoanele, care pot elabora și adopta legi privind măsurile sociale. Mai mult, legile unei societăți afectează nu numai agendele sociale, ci și economia în ansamblu, deoarece sunt legi care privesc învățământul, asistența medicală, securitatea socială și nu în ultimul rând siguranța națională. Prin vot, cetățenii pot desemna persoanele competente, care să realizeze aceste deziderate.
În final, vreau să subliniez o chestiune foarte importantă, ce ne privește pe toți cei ce locuim pe aceste plaiuri. Votul are un impact direct asupra banilor cetățenilor, deoarece aleșii neamului sunt responsabili pentru aprobarea și coordonarea bugetelor naționale. Impozitele, ce sunt colectate din salariul fiecărui cetățean, se adună în bugetele naționale. Prin vot populația poate alege persoanele cele mai competente în a administra fondurile colectate astfel încât acestea să ajungă la destinația menită să îmbunătățească traiul fiecărui român. Deci votează informat pentru un viitor mai bun atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi!