Acasă Actualitate La Brașov se află ce mai mare șantier feroviar din țară. Se...

La Brașov se află ce mai mare șantier feroviar din țară. Se vor săpa tuneluri cu o lungime de 7 kilometri

0

Pe cel mai mare șantier feroviar din țară care vizează modernizarea căii ferate Brașov – Sighișoara va începe curând o operațiune inginerească nemaivăzută la noi – săparea unor tuneluri duble cu o lungime record – de 7 și 5 kilometri.

Potrivit stirilorprotv, Constructorul a adus primul utilaj de forare, dar ministrul transporturilor amenință că va rezilia contractul, nemulțumit de ritmul lucrărilor. Proiectul este în pericol și pentru că ar putea pierde o parte din finanțare.

La Racoș, în Brașov, a sosit primul utilaj de tip TBM, capabil să sape tuneluri de mari dimensiuni, cu o viteză de 15 metri pe zi.

O asemenea mașinărie, numită cârtița, costă aproape 18 de milioane de euro. Constructorii așteaptă încă 3 pentru a realiza cele mai lungi tuneluri feroviare din țară.

Sotiris Koropoulis, Manager Proiect: „Vor lucra 6 zile pe săptămâna, 24 de ore pe zi cu echipe specializate. Pentru tunelul de 7 kilometri va dura 18-19 luni și pentru celălalt tunel mai mic de 5km va dura 14-15 luni”.

Problema este că întregul proiect ar trebui finalizat la anul, iar stadiul lucrărilor, începute în 2020, a ajuns abia la 20%. Constructorul este conștient că nu poate încheia lucrările la timp și luptă să obțină o actualizare a prețului.

Proiectul costă undeva la un miliard de euro, plătit de UE printr-un program special.

Între timp, pe calea ferată Brașov – Sighișoara trenurile circulă cu 40 de kilometri pe oră.

Constructorul estimează că în 2027 lucrările ar putea fi încheiate. Atunci, distanța s-ar putea parcurge într-o oră și jumătate.