Acasă Social La Brașov prea puține evenimente culturale notabile, în timp ce la Sibiu...

La Brașov prea puține evenimente culturale notabile, în timp ce la Sibiu va începe vineri Festivalul Internațional de Teatru! Peste 830 de evenimente indoor, outdoor și online

Vineri începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cel mai mare eveniment al orașului care aduce la Sibiu, an de an, mii de artiști de renume internațional și sute de evenimente pentru toate gusturile.
Ediția din acest an, cu tema „Prietenie” se desfășoară între 21 și 30 iunie și propune în program peste 830 de evenimente indoor, outdoor și online, susținute de 5000 de artiști din 82 de țări. Pe lângă spectacolele indoor care îi vor aduce la Sibiu pe John Malkovich, Tim Robbins, Mikhail Baryshnikov, Isabelle Adjani sau Neil LaBute, FITS pregătește și o bogată selecție de spectacole outdoor, parade stradale cu momente artistice de teatru, muzică, dans și circ contemporan, susținute de grupuri internaționale de teatru de stradă, batucada, cimpoieri și diverse fanfare, având costume și măști cu totul speciale, care vor crea o ambianță plină de ritm, bucurie și culoare.
Piața Mare, Piața Habermann şi Pietonala Bălcescu vor găzdui cele mai multe evenimente, urmate de Piața Huet, Parcul Tineretului și Parcul Astra. Pe lângă spațiile obișnuite de joc, festivalul va ajunge și cartierele din oraș, dar și în localitățile din jurul Sibiului, acolo unde vor fi programate o serie de evenimente.
Nu vor lipsi nici concertele din Piața Mare, care vor prilejui întâlnirea cu Holograf, Connect-R & Orchestra Big Band Radio România dirijată de Simona Strungaru, Bella Ciao, Lithos Band, Paul Ciuci alături de Compact, Viorica și Ioniţă de la Clejani & Taraful Clejanilor și Kočani Orkestar.
Pe parcursul celor 10 zile de festival vor avea loc un număr de 21 de conferințe speciale, cele mai multe dintre evenimente fiind moderate de criticul de teatru Octavian Saiu și de dramaturgul Matei Vişniec.
FITS găzduiește și în acest an întâlnirea dintre mai multe universități de prestigiu, în cadrul a două dintre structurile asociate: Platforma de Cercetare Doctorală și Festivalul Universităților de Teatru.
Iubitorii artelor din România sau din străinătate vor avea acces în cadrul festivalului și la un număr de 33 de spectacole online disponibile în baza biletului sau a unui abonament.
Printre noutățile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artiști, operatorii culturali, instituțiile de spectacole și rețelele culturale. Ediția din acest an va include și un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum și un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.
Mai multe detalii despre toate acestea puteți găsi pe: sibfest.ro și prin intermediul aplicației mobile FITS.