Acasă Infractional La Brașov, femeile se vând ca legumele la piață! Locul II pe...

La Brașov, femeile se vând ca legumele la piață! Locul II pe țară ca număr al cazurilor de trafic de persoane

0

Hai că stă bine și Brașovul la ceva! Avem DIICOT, dar și alte instituții ale statului care au grijă de cetățeni!

Brașovul a ajuns printre ”oile” negre ale României. Potrivit reprezentanților Prefecturii Brașov, județul ocupă un rușinos loc II la capitolul trafic de persoane. Cu alte cuvinte, aici infractorii fac ce vor, când vor, fără să fie deranjați prea mult de instituțiile abilitate. Nici la capitolul droguri județul nu stă prea roz. Brașovul colcăie de consumatori, dar și de traficanți. Surse susțin că ”vânzătorii de moarte” s-au infiltrat inclusiv prin școli, unde ”clienții” sunt mult mai ușor de ademenit.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi ședința Colegiului Prefectural, avându-l alături pe subprefectul Lucian Pătrașcu.

Pe ordinea de zi a ședinței a figurat o prezentare a activității Centrului Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, prezentare efectuată de d-nele Iulia Boeriu și Simona Petcă, inspectori de specialitate în cadrul instituției.

„Am ținut ca membrii Colegiului Prefectural să fie la curent cu activitatea Centrului Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane în principal din cauza faptului că județul nostru ocupă locul al doilea în țară ca număr al cazurilor de trafic de persoane înregistrate anul trecut. A combate acest trafic, a informa populația asupra pericolului pe care îl reprezintă și a măsurilor de prevenire nu reprezintă o activitate ușoară și este nevoie de o colaborare eficientă între toate instituțiile cu atribuții în domeniu, precum și de implicarea sferei nonguvernamentale. Avem un studiu de caz din județul nostru, al unei tinere de 21 de ani, sechestrate și obligate să se prostitueze, caz care a fost rezolvat în timp scurt, printr-o acțiune coordonată, dar există și reversul: cazuri care nu pot fi rezolvate în ani. De aceea, dorința mea este să sprijinim cu toții acest Centru Regional, pentru că și activitatea sa este una importantă pentru comunitatea județului Brașov”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

  • Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) îndeplinește rolul de raportor național, colectând în acest sens date de la actorii guvernamentali și neguvernamentali care desfășoară activități în domeniul luptei împotriva traficului de persoane.

La nivel regional, ANITP este reprezentată de 15 Centre Regionale care au în competență teritorială două sau mai multe județe. Rolul principal al centrelor regionale ale ANITP este de coordonare a activităţii regionale anti-trafic din zonele de competenţă. Centrele regionale colaboreaza atât cu instituții publice, cât și cu ONG-urile din domeniu în asistarea victimelor și în vederea punerii în aplicare a Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Centrul Regional Brașov activează în județele Brașov și Covasna, având următoarele atribuții principale:

– colaborează cu instituțiile publice, private și cu organizațiile nonguvernamentale pentru implementarea unor campanii de prevenire (ISJ, IPJ, IJJ, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, DIICOT, Fundația „Micu Bogdan” Brașov, Asociatia „e-Liberare”) și a unor programe comune de facilitare a asistenței (CJAS, ISJ, DGASPC, DAS, AJOFM, Fundația „Micu Bogdan”, Fundația „Justice and Care” Romania, ADPARE București);

– monitorizează asistența de care beneficiază victimele traficului de persoane de către serviciile de specialitate, în baza consimțământului acordat de victimă cu ocazia efectuării evaluării inițiale a nevoilor;

– menține legătura cu victima în vederea sprijinirii acesteia în acțiunile în justiție, în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu;

– organizează și derulează instruiri pentru profesioniștii care intră în contact cu potențiale victime ale traficului de persoane, în vederea îmbunătățirii capacității de identificare timpurie a acestora, precum și de asistare.

  • În anul 2022, ANITP a lansat trei campanii naționale de prevenire:

– „Informare și cooperare în lupta împotriva traficului de persoane” (https://anitp.mai.gov.ro/comunicat-01-03-2022/)

– „Uniți oferim libertate” – campanie lansată în parteneriat cu Patriarhia Romana (https://anitp.mai.gov.ro/campania-nationala-de-prevenire-a-traficului-de-persoane-uniti-oferim-libertate-exploatarea-asupreste-suflete-si-distruge-destine/ )

– “Închisoarea nu e doar între gratii” ( https://anitp.mai.gov.ro/lansarea-campaniei-nationale-de-prevenire-a-traficului-de-persoane-inchisoarea-nu-e-doar-intre-gratii/)

Pe lângă campaniile naționale de prevenire, la nivelul Centrului Regional Brașov este în aplicare, în lunile august-septembrie 2022, cu sprijinul Instituției Prefectului Județul Brașov, un Plan comun de acțiune ce are ca scop informarea cetățenilor care călătoresc în străinătate cu privire la pericolele traficului de persoane și măsurile ce pot fi luate pentru a preveni victimizarea.

  • În anul 2021, la nivel național au fost identificate 505 victime ale traficului de persoane. Județele cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate sunt: Dolj (36), Brașov (34), Galați (33), cărora li se adaugă municipiul București, cu 32 de cazuri.

Interesul infracțional din ultimii ani este orientat mai degrabă către exploatarea femeilor, în sfera prostituției și pornografiei, datele statistice naționale oferind o pondere de 88% din victimele identificate ca fiind de gen feminin. De asemenea, numărul minorilor exploatați prin diferite forme a fost mai mare în anul 2021, ajungând la 56% din totalul victimelor identificate. 4 din 5 victime înregistrate anul trecut au fost exploatate sexual.

  • Informaţii suplimentare
    Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane
    Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
    Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro

Articolul precedentSolistul trupei The Mono Jacks, Doru Trăscău, despre festivalul AFECT și sănătatea mentală
Articolul următorProfesorul Marius Olteanu aduce o nouă medalie de aur sportului brașovean!
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.