Acasă National Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul European: „Ar fi inadmisibil ca nicio poziție...

Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul European: „Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre”

0

În cadrul unei conferinței de azi, 07 februarie, la Parlamentul European, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, dacă vizează funcția de președinte al Consiliului European. Nu a oferi un răspuns concret întrebării, dar a purtat un discurs critic și a susținut că „ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre”.

„În ce mă privește pe mine, nu cred că e momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde, după alegerile europene, se vor discuta toate aceste poziții. Dar am o opinie foarte clară: După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de est. Eu cred că în 2019 s-a greșit. Toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane – foarte competente, nu asta e discuția – din vechea Europă și este unul din motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte. Este o eroare și sper că de data acesta această eroare să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional. Este bine să avem persoane din vechea Europă, din est, din nord, din sud. Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate pentru că ele ar adânci niște falii care preferăm noi să fie închise”, a declarat Iohannis, astăzi, la Strasbourg.