Acasă Social Junii coboară mâine în Cetate. La ce oră va începe parada?

Junii coboară mâine în Cetate. La ce oră va începe parada?

0

Coborârea junilor în cetate sau ,,Ziua de călări”, cum mai este cunoscută, este unul dintre cele mai importante evenimente ale Brașovului, care definesc istoria și tradiția locuitorilor acestui oraș. Ca de fiecare dată, sărbătoarea junilor va avea loc în Duminica Tomii, care cade anul acesta pe 23 aprilie. Cei 210 juni vor coborî călare din Șchei în centrul istoric al orașului, pentru a sublinia importanța comunității românești în Brașov, din cele mai vechi timpuri, dar și a creștinismului pentru comunitatea noastră. Apoi, alături de brașoveni și turiști, vor urca la Pietrele lui Solomon, unde va avea loc o petrecere câmpenească.

Cele 7 grupuri de juni (6 din cartierul Șchei și unul din Brașovul Vechi) se vor aduna în Piața Unirii, fiecare venind pe un alt traseu, reprezentativ pentru zona în care își are nucleul gruparea de juni din care face parte.

La ora 11.00 începe parada junilor pe traseul: C. Brâncoveanu – George Barițiu – Mureșenilor – b-dul Eroilor – Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei – Str. Prundului (junii tineri urcă până la biserica din Groaveri) – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birţ – Str. Podul Creţului – Pietrele lui Solomon (Între Chetri).

Ordinea în paradă este următoarea: Grupul Junilor Tineri; Societatea Junilor Bătrâni; Societatea Junilor Curcani; Societatea Junilor Dorobanţi; Societatea Junilor Brașovecheni; Societatea Junilor Roșiori; Societatea Junilor Naţionali Albi.

„Îi invităm pe oameni să vină în primul rând pentru frumusețea paradei, pentru unicitatea evenimentului în România, și nu numai în România. Din câte am analizat și am încercat să găsim un eveniment similar, până în momentul de față nu am găsit un eveniment similar în Europa, și cel puțin în România este un eveniment unic, nu mai există un asemenea eveniment – deci în primul rând pentru unicitatea lui, pentru frumusețea paradei în sine, pentru costumele care sunt prezentate în paradă. Și e vorba de o defilare cu 200 de cai de peste tot. Rugămintea pe care le-o adresăm și brașovenilor, și turiștilor, este de responsabilitate și de disciplină. Înțelegem dorința de a face poze, de a face selfie-uri cu caii, cu junii, dar prudență! Cerem de la ei prudență, ca să să nu existe accidente, să nu fie răniți oamenii sau caii”, a precizat Tiberiu Coliban, vicepreședinte Uniunea Junilor Brașov.

Bandă dedicată pentru autobuze

Pentru a asigura un acces cât mai facil pentru cei care vor să vadă parada, dar și ținând cont de restricțiile de circulație care se introduc cu această ocazie, municipalitatea, în parteneriat cu operatorul de transport RATBV, a luat decizia de a crește frecvența mijloacelor de transport de pe 15 linii care fac legătura cu centrul orașului.

Pe lângă creșterea frecvenței mijloacelor de transport, vor fi create benzi unice pentru transportul în comun, începând cu ora 9.00, de la Onix spre Livada Poștei, și de la Camera de Comerț spre Livada Poștei. După trecerea junilor, va fi creată, de asemenea, o bandă dedicată transportului în comun între Livada Poștei și AFI, până la ora 18:00. Această măsură este și un test bun pentru proiectul de benzi dedicate, ce va fi realizat în acest an.