Gradul de maturitate al unei comunități se măsoară în atenția pe care o acordăm tinerilor. Printr-un proiect de responsabilizare față de locul în care trăiesc, Asociația Colinele Transilvaniei, aduce în prim-plan, în școlile din Colinele Transilvaniei, valori în care credem cu tărie: respect și grijă pentru natură!
În anul 2022, Ministerul Educației a inclus în programa școlară opționalul EDUCAȚIE PENTRU PEISAJ, o ofertă integrată adresată elevilor din clasele a V-a și a VI-a.
„Ne-am hotărât să aducem inițiativa la și la noi, în școlile din Coline.
Alături de partenerii proiectului, vom realiza un manual personalizat, pentru a fi utilizat în cadrul acestui opțional, în școlile din Colinele Transilvaniei. Activitățile sunt concepute împreună cu cadre didactice instruite de experți în domeniu, astfel încât elevii să aibă acces la informații cât mai practice din domeniul florei și faunei locale, fiind încurajați în același timp să respecte valori precum grija față de natură și față de locurile în care trăiesc. Vom propune pachete atractive de activități pentru Săptămâna Verde, într-o manieră ce îmbină educația formală cu activități non- formale adaptate vârstei elevilor.
Pe parcurs, vom organiza întâlniri de lucru în comunitățile locale, alături de școli, ONG-uri, inspectorate școlare județene,multiplicând astfel activitățile non-formale, asigurându-ne că avem impact local pe termen mediu și lung.”, au explicat reprezentanții Asociației Colinele Transilvaniei.
ACTIVITĂȚI REALIZATE
- parteneriate cu Inspectoratele Școlare Sibiu, Mureș, Brașov
- parteneriate cu 20 de școli din Colinele Transilvaniei
- 20 de profesori înscriși la sesiunile de instruire
- activități în cadrul Săptămânii Altfel, la Bârghiș, Daneș, Moșna
IDEEA PROIECTULUI
Nevoia observată este legată de deconectarea tinerilor și a copiilor de peisajul natural în care trăiesc. Științele naturale și opțiunile vocaționale conectate nu sunt cunoscute și apreciate. Printr-un grad mai bun de conștientizare în legătură cu valorile naturale ale peisajului, putem să facem din știința naturii o călătorie a cunoașterii cu lipici la cei mici.
CE NE-AM PROPUS?
Copii de ciclu gimnazial și profesori din 5 școli – Ungra, Ticușu Vechi, Cincșor, Cincu și Bruiu – descifrează tainele unui ecosistem și descoperă de ce e nevoie pentru a-l menține. Științele naturii devin cool prin realizarea de ateliere și experimente imersive.
BENEFICIARI
Activitățile se adresează atât copiiilor din clasele gimnaziale, cât și cadrelor didactice, care vor avea acces la instrumente și exerciții pe care le vor putea folosi la clasă, pe termen mediu și lung.