Acasă Regional Introducerea adreselor și gospodăriilor covăsnenilor în evidențele electronice naționale se face într-un...

Introducerea adreselor și gospodăriilor covăsnenilor în evidențele electronice naționale se face într-un ritm lent

0

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) operează de câțiva ani Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale (RENNS)și Registrul Agrigol Național (RAN). Primul este un sistem de evidență și consultare geospațială a nomenclaturii stradale la nivel național constituit exclusiv în format electronic, în timp ce RAN este un sistem informatic care permite instituţiilor și proprietarilor de terenuri agricole obţinerea în timp real (pe măsura colectării) a datelor referitoare la gospodăriile proprii, fiecare având posibilitatea semnalării situaţiilor neconforme.

Legea instituie obligația autorităților administrației publice de a proceda la furnizarea și actualizarea datelor cu privire la nomenclatura stradală proprie din registrul electronic al nomenclaturilor stradale, respectiv pentru implementarea gospodăriilor din UAT.

RENNS este funcțional de circa 6 ani, dar la nivelul județului Covasna, 11 din cele 45 de localități (Aita Mare, Baraolt, Belin, Bixad, Brăduţ, Dobârlău, Ghelinţa, Ghidfalău, Lemnia, Ojdula, Valea Crişului) încă nu au înregistrat nicio stradă sau număr administrativ în RENNS.

În iulie, comuna Catalina a introdus un număr de 40 de străzi și 1517 numere administrative, în timp ce funcționarii din Comandău au introdus 2 străzi și 404 numere administrative.

Încă mai există primării (Bixad, Brăduț, Ghidfalău și Valea Crișului) care nu au înregistrat niciun utilizator pentru a introduce date în acest registru, în condițiile în care legislația prevede înrolarea unui număr de 4 utilizatorii din fiecare primărie care ar avea sarcina de a verifica și actualiza numerele administrative, completarea cu datele GIS a rețelei de străzi respectiv încărcarea și validarea cu datele mai înainte menționate pe platforma ANCPI – RENNS.

Din cele 82.885 de adrese existente la nivelul celor 45 de UAT-uri de pe raza județului Covasna, în RENNS au fost introduse doar 48.075 (o creștere de circa 6000 de adrese față de luna anterioară).  

În ceea ce privește introducerea și validarea datelor în Registrul Agricol Național, 3 primării din județul Covasna (Barcani, Ghelința și Valea Mare) nu au introdus nicio gospodărie în acest registru electronic.

Articolul precedentMinisterul Sănătății vine cu precizări legate de pastilele cu iodură de potasiu
Articolul următorSchimbări în educație: 22 de elevi în clasă, ore de la 9:00
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.