Acasă Actualitate Interviu cu dr. Claudia Bularca, director executiv DSP Brașov

Interviu cu dr. Claudia Bularca, director executiv DSP Brașov

0

Directorul executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca a răspuns mai multor întrebări adresate de către redactorii publicației Transilvania365.

Ministerul Sănătății a decretat stare de alertă epidemică. Care sunt măsurile pe care DSP Brașov le ia pentru combaterea gripei?

S-au transmis recomandări în scris către Inspectoratul școlar județean Brașov și către toate unitățile sanitare cu paturi din județ, precum prin intermediul site-ul DSP către populația generală. Aceste recomandări se subscriu celor prezentate și de către reprezentanții MS în mass-media, respectiv:

  1. Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare;
  2. Adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanență organizate la nivelul județului;
  3. Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
  4. Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  5. Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;
  6. Utilizarea măștii de protecție, dacă aglomerația nu poate fi evitată;
  7. Realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
  8. Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

 

Este gripa mai periculoasă decât virusul SARS-COV-2? Avem motive de îngrijorare mai mari?

La nivel global putem spune că răspunsul ar fi „nu” – asta dacă ne uităm strict la incidența și rata de mortalitate a celor 2 afecțiuni. Însă răspunsul nu mai este la fel de simplu atunci când vine vorba despre pacientul individualizat, deoarece gradul de periculozitate depinde foarte mult de starea de sănătate a pacientului și de comorbiditățile preexistente.

În concluzie pot doar să recomand tuturor cititorilor dumneavoastră să ia în serios oricare dintre cele 2 afecțiuni, să se prezinte la medic încă de la primele simptome și să respecte indicațiile terapeutice primite de la acesta.

 

Ce măsuri se iau în școli, spitale și instituții publice, dar și ce recomandări aveți pentru populație?

Către Inspectoratul școlar au fost transmise, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor, următoarele indicații:

  1. Realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
  2. Informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
  3. Asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
  4. Aerisirea periodică a încăperilor;
  5. Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
  6. Recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual de către elevi și studenți.

Spitalelor publice și private li s-a transmis următorul set de recomandări:

  1. Limitarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați;
  2. Realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie sau efectuarea de activitate ce nu implica interacțiunea cu pacienții;
  3. Purtarea echipamentului de protecție adecvat, respectiv măști, mănuși, halate, atât de către vizitatori cât și de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții;
  4. Asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute;
  5. Asigurarea instituirii terapiei antivirale specifice imediat după internare la pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripă cu / fără diagnostic de laborator;
  6. Asigurarea condițiilor pentru vaccinarea antigripală a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat;
  7. Asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora de către personalul medico-sanitar;
  8. Asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor;
  9. Respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, al contacților și al focarelor de îmbolnăvire.

 

Care este situația privind medicamentele antigripale din farmacii și dacă există motive de îngrijorare?

Din păcate, la momentul de față stocurile din farmacii sunt practic epuizate. Toate rețelele de farmacii s-au mobilizat și am fost anunțați că s-au trimis comenzi către furnizori, aceștia din urmă promițând că spre finalul săptămânii vor realiza primele livrări.

Nu putem vorbi însă despre motive de îngrijorare, deoarece tratamentul cu antigripale se realizează cu preponderență în cadrul spitalelor. Iar la nivelul acestora există stocuri suficiente.

 

Sunteți acuzată de un angajat al instituției pe care o conduceți de anumite abuzuri, cât și de faptul că îndepliniți funcția de director abuziv. Cum răspundeți/comentați?

Numirea mea în funcția de director executiv al DSP a fost făcută prin Ordin al Ministrului Sănătății, cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). Pot spune că îndeplinesc toate cerințele legale – atât ca studii, cât și ca experiență profesională în domeniul administrației publice sanitare. Nu pot înțelege pe ce criterii ar putea susține cineva că ocup această funcție în mod abuziv…

Acuzațiile calomnioase provin însă de la un funcționar din cadrul DSP, nemulțumit de faptul că am sesizat organele de cercetare penală cu privire la posibile neregularități ale angajării domniei sale în DSP și recuperarea eventualelor prejudicii. La momentul de față se efectuează cercetări în speță, iar mai multe detalii vă voi putea furniza abia după ce organele abilitate se vor fi pronunțat.

 

Știu că ați fost lăudată și dată exemplu de către OMS pentru măsurile de combatere a virusului COVID în județul Brașov. Cât de amenințător este astăzi virusul?

In luna noiembrie 2021 am fost onorați cu vizita reprezentanților de la Organizația Mondială a Sănătății. Împreună am vizitat mai multe spitale publice și centre de vaccinare. Măsurile pe care noi le-am implementat la nivelul județului Brașov au fost apreciate și date ca exemplu și altor județe.

Coronavirusul, fiind un virus mutant, se află într-o permanentă schimbare. Multe dintre mutațiile deja cunoscute de către oamenii de știință au fost considerate neconcludente, iar cele care au ajuns să fie recunoscute la nivel mondial au fost Alpha, Beta, Gamma, Delta (cel mai letal) și Omicron (cu cea mai ridicată infecțiozitate).

Din păcate este imposibil de estimat câte mutații – denumite și „tulpini” – vor mai fi considerate relevante în viitorul mai apropiat sau depărtat și cât de periculoase vor fi aceste mutații viitoare. Din aceste motive consider că nu putem să privim Coronavirusul drept un eveniment trecut, ci trebuie să rămânem vigilenți în continuare.

 

Cum colaborează DSP Brașov cu celelalte instituții și când vedeți o revenire la normal?

DSP are o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătății, Prefectura Județului Brașov, precum și celelalte entități publice și private de la nivelul județului Brașov. Consider că această colaborare reprezintă normalitatea și îmi doresc să nu se schimbe cu nimic. Doar prin această colaborare putem deservi populația județului în cele mai bune condiții.

 

După pandemia COVID, după campania de vaccinare, după gestionarea activităților din spitale, și acum o stare de alertă epidemiologică, mai poate medicul Claudia Bularca să facă față provocărilor actuale?

Provocările actuale nu sunt altele decât cele de la începutul misiunii mele: pandemia Covid nu s-a terminat, doar s-a mai atenuat gravitatea sa. În continuare sunt un suporter al vaccinării, atât anti-Covid, anti-gripal și nu în ultimul rând a celei din schema națională de vaccinare. Activitatea în spitale este aceeași, cu aceleași provocări, chiar dacă numărul pacienților Covid spitalizați a scăzut semnificativ – inclusiv datorită preluării unei părți a sarcinilor de către centrele de evaluare, a celor de permanență și a medicilor de familie.

În primul rând, pentru a putea face față tuturor provocărilor enumerate de dvs, trebuie să iubești ceea ce faci, să pui suflet în fiecare decizie și să te gândești de fiecare dată la oamenii care vor fi impactați de deciziile luate – fie ei pacienți, fie personalul medical. Încă din prima zi de când am acceptat sarcina de a conduce DSP Brașov am făcut o promisiune: aceea că voi face tot ce pot pentru a nu dezamăgi încrederea acordată.

Aș dori să mulțumesc pe această cale atat familiei care m-a sprijinit neconditionat, cat si  colegilor din DSP care s-au implicat și alături de care am găsit cele mai bune soluții pentru fiecare provocare. La fel pot spune si despre managementul de la toate nivelurile spitalelor brașovene care, din punctul meu de vedere, merită toată aprecierea și respectul pentru disponibilitățile de care au dat dovadă în gestionarea pandemiei. Nu în ultimul rând aș dori să mulțumesc Ministerului Sănătății și Instituției Prefectului, care ne-au fost alături de fiecare dată când am avut nevoie.

 

Dr. Claudia Bularca
Dir ex DSP Brasov