Acasă Social INS elimină confuzia. Cum se completează corect „LOCUL NAȘTERII” în chestionarul de...

INS elimină confuzia. Cum se completează corect „LOCUL NAȘTERII” în chestionarul de recensământ?

0

Românii au fost confuzi atunci când au trebuit să completeze „Locul nașterii” în chestionarul de autorecenzare. Motivul fiind că, răspunsul corect este locul de reședință al mamei la momentul nașterii persoanei care completează chestionarul.

Institutul Național de Statistică (INS) a venit cu o precizare referitoare la definiția locului nașterii utilizată în RPL 2021 pentru a clarifica eventualele nelămuriri ale românilor.

„Recensământul populaţiei și locuințelor din România este realizat în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană privind recensămintele, pentru a se asigura comparabilitatea datelor statistice la nivelul Uniunii Europene.

De aceea, chestionarul din România folosește definiția dată de Regulamentul Comisiei Europene, conform căruia Locul nașterii este „locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea”, potrivit INS
Astfel:
  •  La „Locul nașterii” vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.
  • Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.
Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra.
„Logica acestui mod de înregistrare a nașterii este determinată de faptul că maternitățile sau casele de nașteri se află, de regulă, în centre urbane și consemnarea lor ca loc de naștere ar deforma considerabil realitatea demografică.
De pildă, o persoană a cărei mamă locuiește într-o comună limitrofă unui municipiu precum București, Cluj, Timișoara etc., și care s-a născut într-o maternitate din aceste mari orașe, pentru ca la câteva zile să revină împreună cu mama în comuna de domiciliu a acesteia ar fi incorect din punct de vedere sociologic și demografic să apară în analizele de specialitate privind copiii născuți în orașul în care își află sediul maternitatea.”, explică reprezentanții INS