Acasă Social Încă o abureală de campanie marca Coliban! A “finalizat” parcul IUS, acum...

Încă o abureală de campanie marca Coliban! A “finalizat” parcul IUS, acum se apucă de parcul Lubrifin

0

Ce visează noaptea,primarul Allen Coliban pune pe masa consilierilor ziua!
Unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această săptămână este cel de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea primei etape a parcului de pe fosta platformă industrială Lubrifin – IUS – Lemexim, între străzile Hărmanului – Brândușelor -Toamnei.

Vorbim despre un teren privat, iar proprietarul deja a actionat in judecata Primaria Brasov care vine cu un SF si cam atat! Sustine cati bani ar costa parcul, o suma de-a dreptul fabuloasa, dar nu spune si cat ar costa exproprierea terenului.
Conform studiului de fezabilitate, aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru ședința din această săptămână, viitorul parc va avea o suprafață de 91.987 de m.p., devenind astfel cel mai mare parc al Brașovului, atât ca suprafață, cât și ca infrastructură de relaxare și practicare a sportului în aer liber.

Amenajarea unui parc în zona fostei platforme industriale este un proiect justificat atât în urma studiului realizat de Municipalitate cu privire la zonele verzi, cât și unul dintre proiectele care se bucură de o largă susținere a brașovenilor.

Conform Studiului de fezabilitate ce va fi supus votului consiliului local, spațiul parcului a fost împărțit în mai multe zone, cu un nucleu central, o zonă de întâlnire și odihnă, un amfiteatru, care va permite și organizarea de evenimente, un turn de observație cu platformă de observare (birdwatch), un mic lac și o zonă pentru Yoga.

Parcul va cuprinde mai multe terenuri de sport: un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, una pentru workout, o zonă de fitness, terenuri de baschet și un teren multifuncțional.

De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu echipamente care să permită utilizarea acestora de către mai multe categorii de vârstă, și o roată panoramică.

Brașovenii se vor mai putea bucura de o grădină cu flori, o zonă cu hamace, iar câinii se vor putea plimba în cele 3 zone dedicate, amenajate în funcție de talia patrupedelor.

În ceea ce privește vegetația, s-a optat pentru o diversitate floristică și dendrologică, cu un accentuat caracter decorativ, pentru a crește complexitatea vizuală și biodiversitatea zonei, cu utilizarea de specii autohtone și exotice, adaptate climatului specific zonei, cu întreținere regulată. În zonele în care s-a optat pentru un aspect cât mai natural, cu întreținere minimă, au fost preferate speciile exclusiv autohtone. De asemenea, pe suprafața parcului vor fi plantați peste 1.000 de arbori.

Valoarea proiectului este de 237.785.635,30 lei inclusiv TVA, din care lucrările de construcții și montaj reprezintă 78.681.043,20 lei, inclusiv TVA.

Durata totală de implementare este de 24 luni, din care 18 luni execuția lucrărilor.

În ceea ce privește etapele de implementare, anul acesta poate fi dedicat reglementării situației juridice a terenului pe care va fi amenajat parcul, după care urmează etapa de proiectare și cea de decontaminare a terenului, dacă este cazul, urmată de lucrările de amenajare.

Amenajarea parcului are la bază un studiu de oportunitate, aprobat de Consiliul Local în 2021, care stabilește inclusiv care sunt „zonele roșii”, adică cele cu o densitate foarte mare de populație și care nu dispun de astfel de zone de recreere. Fosta platformă industrială de pe strada Hărmanului ar asigura un spațiu de agrement pentru plimbări, liniște, aer curat pentru brașovenii din mai multe cartiere: Astra, Scriitorilor, Centrul Civic, Florilor, Craiter.