Din cifrele transmise de inspectoratele şcolare judeţene Braşov, Cluj, Timiş, Iaşi şi Sibiu, comparate cu cele aferente Bucureştiului, reiese că în Capitală sunt cele mai multe şcoli şi cei mai mulţi elevi care învaţă în două sau trei schimburi.
Astfel, în Timiş doar 19% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar (primar, gimnazial şi liceal) învaţă în două schimburi, în Braşov, 15%, în Iaşi 12%, în Sibiu 10%, iar în Cluj doar 6%, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene ale acestor judeţe.
În unele cazuri, autorităţile de la nivelul acestor judeţe caută soluţii chiar şi pentru remedierea programului de două schimburi, în încercarea de a-l reduce la un singur schimb.
În judeţul Sibiu, autorităţile au găsit soluţii pentru renunţarea la învăţatul în două schimburi pentru o perioadă la unele dintre şcolile care se aflau în această situaţie, prin extinderea unităţilor de învăţământ, după cum transmit reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.
„Problema învăţământului în două schimburi a fost rezolvată parţial, în sensul că unele clădiri ale unităţilor de învăţământ au fost mansardate sau au fost construite corpuri noi de clădire, dar din cauza numărului tot mai mare de solicitări la clasa pregătitoare au revenit, după un timp, la două schimburi. Există însă două unităţi de învăţământ la care, prin mansardarea clădirilor sau construirea de corpuri noi, elevii nu mai învaţă în două schimburi – Şcoala Gimnazială nr. 2 Sibiu şi Şcoala Gimnazială nr. 13 Sibiu”, transmite ISJ Sibiu, pentru Ziarul Financiar.