Acasă Oameni faini la Brașov În țara lui ”NU SE POATE”, Tatian Diaconu, ”creierul” de la Coresi,...

În țara lui ”NU SE POATE”, Tatian Diaconu, ”creierul” de la Coresi, a dovedit că ”SE POATE”

0

Tatian Diaconu, CEO NHOOD România, a fost invitatul lui Cristi Florea la emisiunea ”Oameni faini la Brașov”. Ce au însemnat cei 10 ani de Coresi? Cum a reușit echipa sa să regenereze urban 100 de hectare? Ce planuri de viitor are? Ce provocări urmează? Iată doar câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul emisiunii.

10 ani de Coresi

Acum 10 ani a început frumoasa aventură Coresi. Vorbim acum de o parte regenerată a Brașovului de care oamenii se bucură (100 de hectare regenerate). Au fost 10 ani intenși, 10 ani în care am învățat și 10 ani în care, dincolo de blocuri, de centrul comercial, de birouri, consider că am acumulat foarte multe experiențe și am construit foarte multe relații frumoase la Brașov.

Ce văd astăzi în cartier, fie că vorbim de centrul comercial, fie că vorbim de birouri, de zona rezidențială, eu văd o comunitate vie, animată. Această emoție a comunității nu o poți compara cu nimic. Rezultatul este peste ce mi-am imaginat acum 10 ani. Am avut oportunitatea să realizăm o urbanizare la scară mare, coerentă. Am avut oportunitatea de a achiziționa un teren de peste 100 de hectare într-unul din cele mai frumoase orașe din România.

 

Unicitatea proiectului, adevărata provocare! În România nu s-a mai făcut regenerare urbană pe 100 de hectare

În țara noastră nu s-a mai făcut regenerare urbană pe 100 de hectare. În Europa știu în Franța și în Viena proiecte de o dimensiune similară. Vorbim așadar de o presiune publică. Am reușit datorită unor serii de demersuri de colaborare cu diverși parteneri. Am făcut rezidențial, compania noastră nu știa să facă rezidențial, dar am descoperit un partener în Brașov, pe Daniela Kasper și echipa Kasper. Am făcut peste 2100 de apartamente. Am început apoi să facem birouri cu ajutorul partenerului Ascenta Management. Nu știam să facem hoteluri, nu eram nici operator hotelier, l-am ales pe Daniel Popescu de la Kronwell. Mi-am dat seama că nu pot să fac un asemenea proiect, dar calitatea sa va fi dată de suma oamenilor care vor veni. Rezultatul este spectaculos fiindcă au fost competențe diverse.

 

Care sunt planurile pentru următorii 10 ani?

Dacă privim vechea platformă industrială, în momentul acesta proiectul este regenerat în proporție de 70%. 75-80 de hectare sunt deja urbanizate. Sunt kilometri de drumuri, 9 hectare de spații verzi. Există 5000 de locuri în arealul Coresi.

Mai avem aproximativ 30% din proiect de urbanizat. Cred că ne mai trebuie 5-6 ani pentru ca acesta să fie complet. În ceea ce privește zona rezidențială, avem în plan construirea a 40 de blocuri.

Se discută despre posibilitatea construirii unei școli publice pe viitor. Suntem în discuții cu Primăria. De asemenea, dialogăm și cu un operator privat. Discutăm, de asemenea, cu o entitate culturală care și-ar dori să facă o componentă pe cultură.

Am vrea să aducem o funcțiune și pe partea de entertainment indoor, fiindcă la Brașov iarna are 6 luni. Suntem în discuții cu un operator internațional.

În țara lui ”NU SE POATE”, dovedim din nou că SE POATE!

Parteneriat de regenerare urbană alături de Facultatea de Construcții -Universitatea Transilvania, prin care se formează noi specialiști

Fiindcă în 10 ani de Coresi am învățat atâtea lucruri, ne-am gândit că ar fi minunat să reușim să le dăm înapoi, să le capitalizăm, să încercăm să formăm alți oameni care să vină după noi și lângă noi. Totul a plecat de la o discuție cu domnul rector Abrudan în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Transilvania. Am demarat discuția cu Facultatea de Construcții și spre surprinderea mea, un proiect început anul trecut, în februarie, și-a deschis porțile cu masterul acreditat în luna octombrie. Vorbim de o colaborare între privat și o instituție publică. La prima promoție s-au înscris 13 masteranzi, vorbim de un master internațional, în limba engleză, care adună profesori din Brașov, dar și din țară, aduce colegi de-ai mei din zona privată, care predau la catedră. Vorbim de un master avangardist, oamenii care ies de aici trebuie să fie profesioniști. Când am văzut în Monitorul Oficial că masterul există, a fost un moment de mare bucurie, dar și de emoție. În țara lui ”NU SE POATE”, dovedim din nou că SE POATE!

 

Tatian Diaconu s-ar muta definitiv în Brașov

Dacă nu ar fi să iau decizia ținând și de alți factori- profesionali, m-aș muta definitiv în Brașov. După 10 ani, mă mândresc cu foarte multe prietenii în Brașov, cu relații de calitate. Frumusețea Tâmpei, calitatea schiatului iarna, dar, în primul rând calitatea relațiilor, sunt elementele pe care le apreciez cel mai mult la Brașov. Mă simt bine, mă simt acasă. Deși sunt oltean, i-am spus acest lucru și mamei…Sper ca în viitorul nu foarte îndepărtat, Brașovul să fie casa mea.

Cea mai frumoasă imagine din Brașov pentru mine este cea de pe aleea pietonală Coresi cu mămici cu cărucioare sau copiii de 3-5 ani care se plimbă cu trotinetele, pentru mine asta înseamnă viață. În 10 ani am transformat un loc mort într-un loc viu.

În puținul timp liber îmi place să zbor. E o pasiune pe care o am de la vârsta de 5 ani. Parțial am reușit în prima mea carieră militară fiindcă am avut șansa să zbor la parașutiști. Ulterior am făcut cursuri, mi-am luat o licență de pilot și zbor. Brașovul astăzi, după București, este principalul hot spot aviatic din țara noastră.  Mă bucur că va fi completat în curând cu Aeroportul. Un astfel de element de infrastructura nu poate face decât un mare bine județului și regiunii.

Cum va arăta Brașovul în următorii ani?

Banca Mondială a făcut un studiu unde plasează Brașovul în topul orașelor magnet din România și așteptarea mea este ca în 20 de ani Brașovul să fie o metropolă dinamică cu jumătate de milion de locuitori. Dar această dezvoltare trebuie anticipată, trebuie să creionăm infrastructura, să trecem chiar la faza de execuție, să purtăm discuții noi, cei din mediul privat cu Primăria Brașov și Consiliul Județean. Trebuie să ne pregătim.

 

 

YouTube video