Acasă Sănătate-Educație În data de 23 ianuarie se va alege un nou BEU pentru...

În data de 23 ianuarie se va alege un nou BEU pentru continuarea alegerilor pentru funcția de rector la Universitatea Transilvania din Brașov

0

În data de 23 ianuarie, Senatul Universității Transilvania din Brașov se va întâlni și va alege, prin vot secret, un nou BEU pentru organizarea și desfășurarea, în continuare, a alegerilor pentru funcția de rector.

Imagine WhatsApp 2024 01 22 la 11.46.21 3b84c35e

În urmă cu câteva zile a existat o situație creată prin sentința Tribunalului Brașov în dosarul 5403/62/2023, privitoare la suspendarea pct. IV.5 din HS nr. 47/22.05.2023, privind aprobarea componenței BEU și a pct. VI.15 din HS nr. 52/29.09.2023, privind completarea componentei BEU în urma demisiei unui membru, iar în acest sens, președintele senatului, prof.dr.ing. Mircea Horia Țierean, a adus lămuriri.

„Conform Metodologiei de alegeri a UNITBV, art. 4. alin (3), senatul a stabilit în ședința sa din 22.05.2023, prin vot secret, componența BEU (alegând cinci cadre didactice și doi studenți dintre propunerile facultăților), urmând ca aceștia să își deruleze alegerile pentru funcțiile interne. Ulterior alegerii lor de către senat, colegii din BEU și-au ales președintele și vicepreședintele, însă și-au exprimat opțiunile deschis și liber, în unanimitate, având în vedere că la ședința de alegeri, care a avut loc după ședința senatului din 22.05.2023, au participat doar două cadre didactice și doi studenți.

După ședința de alegeri, rezultatul ierarhiei interne nu a fost contestat de către niciunul dintre ceilalți membri ai BEU care nu au participat la alegeri. Toate ședințele și hotărârile BEU s-au desfășurat și au fost adoptate cu majoritatea voturilor membrii BEU, fără să existe vreo situație de paritate a voturilor care să necesite exprimarea votului specific președintelui BEU (singura situație în care votul președintelui BEU este hotărâtor).

Senatul a respins contestația și plângerea prealabilă ale domnului lector dr. Hlipcă Petru (adresate exclusiv senatului) pentru că au fost tardive, depășind termenul de 30 de zile de la prima comunicare a președintelui ales al BEU și pentru că nu solicitau suspendarea niciunui act administrativ. După înaintarea acțiunii în instanță de către domnul lector dr. Hlipcă în decembrie 2024, abia în completarea dosarului în instanță și doar în citația din ianuarie 2024 apare solicitarea de suspendare a celor două hotărâri ale senatului.

Metoda de alegere a funcțiilor de președinte și vicepreședinte a BEU nu este prevăzută în metodologia UNITBV, ci doar în OME 6227/2023, dar nu a influențat activitatea BEU referitor la felul în care acesta a organizat până în acest moment alegerile la Universitatea Transilvania. Votul exprimat de colegi la referendum, la alegerile din departamente și facultăți, precum și la alegerile reprezentanților studenților nu a fost influențat în niciun fel de această chestiune cu relevanță exclusiv procedurală.

Senatul a validat toate alegerile desfășurate până în prezent, directorii de departamente, consiliile departamentelor și consiliile facultăților întrând în funcție și luând deja decizii. Probabil acesta este și motivul pentru care instanța nu a anulat rezultatul alegerilor de până acum, ci doar a suspendat BEU.”, a transmis prof.dr.ing. Mircea Horia Țierea.

 

Imagine WhatsApp 2024 01 22 la 11.47.10 f0957a84