Ieri, în Județul Brașov, a avut loc un eveniment semnificativ în domeniul salvării și siguranței: primul exercițiu regional salvaspeo organizat în Avenul Groapa de Aur din Masivul Postăvaru.
Acest exercițiu regional reprezintă primul pas în procesul de acreditare a formației Salvaspeo Brașov din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov, serviciu aflat în subordinea Consiliul Județean Brașov. Activitatea de astăzi a reunit eforturile coordonate ale salvatorilor din mediul subteran și speologic, alături de salvatori montani și voluntari, demonstrând astfel o colaborare impresionantă între echipele de salvare. Participanții la acest exercițiu au subliniat astfel importanța cooperării între serviciile Salvamont și Salvaspeo în situații de urgență.
„Conform scenariului un speolog aflat la 30 de metri adâncime, în timp ce explora avenul din județul Brașov, a căzut și a suferit un traumatism la unul din membrele inferioare. Traumatismul a necesitat imobilizarea victimei pe targă și evacuarea prin tehnici specifice salvării din peșteră. După declanșarea alertei echipa de prim răspuns s-a deplasat la locul accidentului, a coborât la victimă, i-a acordat primele îngrijiri medicale, iar ulterior au organizat un punct cald pentru îngrijirea victimei. Totodată a fost demarată procedura de echipare a echipelor de salvare, iar speologii au coborât în avenul din Masivul Postăvarului. Echipele specializate din cadrul serviciilor județene au început evacuarea victimei la suprafață cu ajutorul a trei ateliere de evacuare. Victima a fost predată echipelor Salvamont sosite la fața locului și ulterior transportată la echipajele medicale sosite la baza muntelui.
Organizarea acestui exercițiu a fost realizată de cele trei Servicii Județene Salvamont – Salvaspeo Brașov, Salvamont Salvaspeo Dâmbovița și Salvamont Salvaspeo Mures în conformitate cu legislația națională și procedurile stabilite, sub egida Asociației Corpul Român Salvaspeo – „CORSA”. Acest exercițiu a oferit o oportunitate valoroasă pentru participanți de a-și îmbunătăți abilitățile și de a testa noi tehnici de salvare, dar a fost și un pas important în consolidarea colaborării interjudețene, esențială pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență. Prin astfel de inițiative, serviciile publice județene salvamont și salvaspeo își reafirmă angajamentul față de protejarea vieților umane și asigurarea unui răspuns rapid și coordonat în cazul incidentelor în medii provocatoare.”, au explicat salvamontiștii.
La acest exercițiu de salvare au participat 17 salvatori montani și 7 salvatori din mediul subteran din cadrul SPJ Salvamont – Salvaspeo Brașov, 3 salvatori din mediul speologic de la SPJ Salvamont – Salvaspeo Mureș, un salvator montan și 8 salvatori din mediul subteran și speologic din cadrul SPJ Salvamont – Salvaspeo Dâmbovița și 3 salvatori montani din cadrul SPL Salvamont Poiana Brașov.
Foto: Salvamont