Acasă Sănătate-Educație Gustul viitorului! Colegiul Tehnic Maria Băiulescu, participant la programul de gastronomie sustenabilă

Gustul viitorului! Colegiul Tehnic Maria Băiulescu, participant la programul de gastronomie sustenabilă

0

Viitorul este verde! Tinerii din România se pregătesc pentru o alimentație sustenabilă!

Colegiul Tehnic Maria Baiulescu a participat la programul de gastronomie sustenabila. În luna iulie, 16 profesori din 14 licee, din cele opt regiuni de dezvoltare (Topoloveni – Argeș, Bacău, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Târgu-Jiu, Iași, Brănești – Ilfov, Baia Mare, Lugoj, Timișoara, Focșani), au participat la programul de pregătire practică și teoretică în domeniul gastronomiei sustenabile, derulat ca parte a proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, sub coordonarea lui Florin Kiss, Executive Chef.

Acest program este parte a proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, implementat de WorldSkills România și Carrefour România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța;

Proiectul este adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic și urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu privind reducerea risipei alimentare, prin gătit și consum responsabil.

Cele 14 școli reprezentate în programul de pregătire în domeniul gastronomiei sustenabile au fost selectate la începutul anului, din 44 de licee aplicante la nivel național. Suplimentar, pe baza pregătirii online, a suportului de curs dezvoltat în cadrul proiectului și a practicii derulate în laboratoarele școlare și la agenții economici parteneri, alți 19 profesori de specialitate din 17 licee vor introduce noua disciplină de studiu, pentru a le oferi elevilor oportunități de învățare ce corespund cerințelor actuale ale angajatorilor.

„Participarea la programul de formare în domeniul gastronomiei sustenabile a avut un impact pozitiv, atât asupra mea, cât și asupra abordării mele didactice în ceea ce privește gastronomia sustenabilă. Am învățat despre impactul alegerilor noastre alimentare, despre modul în care utilizăm materiile prime și cum influențează ele mediul înconjurător. Am înțeles, astfel, cât de importantă este promovarea unei alimentații sustenabile în școli și comunități. Faptul că am putut discuta cu experți în domeniu și colegi din țară, prin acces la resurse educaționale de înaltă calitate, a fost cu adevărat inspirațional. Am avut ocazia să schimbăm idei și să împărtășim experiențe despre modul în care putem integra conceptele gastronomiei sustenabile în diferitele noastre practici didactice. Am învățat despre abordări inovatoare, exemple de bune practici și am fost încurajați să ne gândim la felul în care putem transmite aceste cunoștințe elevilor noștri. Sunt extrem de recunoscător și sunt hotărât să împărtășesc și să implementez în continuare cunoștințele dobândite în beneficiul elevilor mei și al comunității în care activez. Recomand cu căldură acest program de formare tuturor celor interesați de gastronomia sustenabilă și de promovarea unui stil de viață sănătos și respectuos față de mediu”, a transmis Ioan-Gabriel Bunea, profesor la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu din Brașov.

Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024, în cele 31 de licee implicate în proiect va fi introdusă o nouă disciplină de studiu, care va îmbina noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul laboratoarelor liceelor, restaurantelor și firmelor de catering partenere. Din toamnă, peste 900 de elevi vor derula activități ce le vor permite să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele specifice gastronomiei sustenabile, sub îndrumarea profesorilor, a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere și a voluntarilor Carrefour România.