Acasă National Geamanduri în formă de cruce pe litoralul românesc. Arafat: „Am comis-o din...

Geamanduri în formă de cruce pe litoralul românesc. Arafat: „Am comis-o din nou!”

0

În Marea Neagră au apărut mai multe geamanduri în formă de cruce care au rolul de a avertiza turiștii să nu se aventureze în larg. Pe geamanduri este trecut numărul persoanelor care au murit înecate și este inscripționat mesajul „Fără aventură după geamandură”.

Geamandurile au atras un val de critici din partea salvamarilor care spun că sunt inestetice și vor speria turiștii.

Șeful DSU, Raed Arafat a răspuns acestor critici, menționând că este mai traumatizant pentru turiști să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură în formă de cruce.

„Am comis-o din nou!
Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vara.
Un proiect gândit acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.
Că să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare , fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretata în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol.
Poate din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook și media de comentarii, inclusiv a unor “așa ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a “nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor” în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieți să fie salvate.
Un ”specialist” din cadrul Asociației de Salvamari spunea că “nu putem crucifica litoralul Mării Negre”!
Situația sta altfel totuși:
În total, numărul geamandurilor este de 5 distribuite astfel: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn. Cu siguranță a vedea o geamandură roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, și a copiilor tai, cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior încercarea de a-l readuce în viață în public de către echipajele SMURD și ale Ambulantei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanță care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat.
Atacurile nefondate la astfel de inițiative și modul în care sunt prezentate ele că titluri în diferite entități mediatice nu vă duce decât la descurajarea inițiativelor menite să vina în serviciul populației.”, a scris șeful DSU, Raed Arafat pe pagina sa de Facebook

 

FOTO: Facebook: Raed Arafat