Acasă Parlamentar de Brașov Gabriel Andronache: „Românii care nu vor fi acasă în 9 Iunie 2024...

Gabriel Andronache: „Românii care nu vor fi acasă în 9 Iunie 2024 pot vota pentru europarlamentare la orice secție de votare doresc și vor fi înscriși în listele electorale suplimentare”

0
Deputatul PNL, Gabriela Andronache a explicat, prin publicarea dispozițiilor legii, faptul că orice român care nu se află în localitatea de domiciliu/reședință în ziua votului din 9 Iunie 2024 poate vota pentru alegerile europarlamentare pe lista suplimentară la orice secție de votare din țară sau din străinătate!
În acest sens, OUG 21/2024 prevede că i se permite să voteze la orice secție de votare din țară persoanei resortisante.
„Pentru a combate dezinformarea practicată de unii politicieni care citesc legea pe diagonală, lămurim, prin publicarea dispozițiilor legii, faptul că orice român care nu se află în localitatea de domiciliu/reședință în ziua votului din 9 Iunie 2024 poate vota pentru alegerile europarlamentare pe lista suplimentară la orice secție de votare din țară sau din străinătate!
În acest sens, OUG 21/2024 prevede că i se permite să voteze la orice secție de votare din țară persoanei resortisante.

Art. 13 alin. 2 lit. f) din ordonanță dispune:

„În baza rezultatelor generate de Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare:
f) permite alegătorilor prevăzuţi la art. 13 din Legea nr. 33/2007 , republicată, cu modificările ulterioare, să îşi exercite dreptul de vot; după ce alegătorul semnează în lista electorală suplimentară, i se încredinţează buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea VOTAT;
Mergem la art.13 din Legea nr. 33/2007. Astfel, art. 13, lit. a) prevede:
a) Alegătorii resortisanţi care în ziua de referinţă se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, fiind înscrişi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare în listele electorale suplimentare.
Alegătorii resortisanți sunt definiți de art. 5 alin. 2 din aceeași Lege 33/2007, astfel:
„(2) Prin alegător resortisant se înţelege orice cetăţean al României, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate, care are dreptul de a alege membrii din România în Parlamentul European în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi”.
Concluzie:
Românii care nu vor fi acasă în 9 Iunie 2024 (în localitatea de domiciliu sau reședință) pot vota pentru europarlamentare (mai puțin pentru autoritățile locale) la orice secție de votare doresc și vor fi înscriși în listele electorale suplimentare.”, a explicat liberalul.