Acasă National Gabriel Andronache: „Recomandările Comisiei de la Veneția în urma anulării alegerilor prezidențiale...

Gabriel Andronache: „Recomandările Comisiei de la Veneția în urma anulării alegerilor prezidențiale din 2024 creează un cadru general în materie electorală”

0

Deputatul liberal Gabriel Andronache a explicat impactul recomandărilor Comisiei de la Veneția asupra cadrului electoral național, în contextul anulării alegerilor prezidențiale din 2024. Potrivit acestuia, recomandările creează un cadru general în materie electorală, dar sunt opționale pentru statele membre ale Consiliului Europei.

„Recomandările Comisiei de la Veneția în urma anulării alegerilor prezidențiale din 2024 creează un cadru general în materie electorală și au caracter opțional pentru statele membre ale Consiliului Europei.

Aceste recomandări pot fi transpuse în legislația internă pe calea revizuirii Constituției naționale sau pe calea modificărilor legislative dacă normele recomandate a fi modificate nu sunt de rang constituțional,” a declarat Andronache.

Deputatul a subliniat că unele recomandări, precum cele referitoare la instituirea unor căi de atac sau atribuirea competenței de anulare a alegerilor către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), ar necesita modificarea Constituției. În schimb, alte recomandări, cum ar fi reglementarea promovării electorale online și transparența cheltuielilor pentru propagandă, ar putea fi integrate prin legislație simplificată.

„Cu privire la recomandări este de remarcat:
– Curtea recunoaște, în aplicarea principiului suveranității statului român, faptul că CCR este îndruită să ia decizia anulării alegerilor dacă au existat circumstanțe excepționale (și au existat în mod clar).
– Recomandarea privind instituirea unor căi de atac și luarea deciziei de anulare a alegerilor de către AEP necesită revizuirea Constituției deci nu este aplicabilă situației juridice de la momentul decembrie 2024.
– Recomandările privind transparentizarea cheltuielilor pentru propagandă online și instituirea de mecanisme legale ferme de control și sancțiune a nerespectării unor asemenea dispoziții fac inutil și contra acestor recomandări demersul extremiștilor de a cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR neconstituționalitatea ordonanței referitoare la mecanismele de ducere a campaniei electorale prezidențiale în online.
– Recomandarea privind reglementarea mecanismelor de promovare electorală în online este o lovitură dură pe care Comisia de la Veneția o dă partidelor extremiste din România.”, a mai explicat deputatul.