Acasă Parlamentar de Brașov Gabriel Andronache: „Grupul Parlamentar PNL va susține până la capăt inițiativa liberală...

Gabriel Andronache: „Grupul Parlamentar PNL va susține până la capăt inițiativa liberală de a acorda indemnizații celor care au fost schilodiți în 13 – 15 iunie ”

Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne o pagină neagră în istoria noastră recentă. Regimul de atunci a interzis libertatea de opinie, suprimând un protest pașnic al opoziției, care își manifesta libera expresie, câștigată în decembrie 1989. Învrăjbirea oamenilor, fictivele lovituri de stat și manipularea – toate pornite de la nivel înalt în aparatul de stat – au generat valuri de ură și violență în societate.
„Ca partid de opoziție și militant activ pentru diversitatea opiniilor, Partidul Național Liberal a fost o țintă a represiunii. Sediul nostru central și cel al PNȚCD au fost devastate de mineri. Am rămas însă, neclintiți, apărătorii statului de drept și ai unei societăți deschise.
Din păcate, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost încă finalizat, iar victimele și urmașii acestora încă așteaptă să se facă dreptate. Această rană a societății românești rămâne deschisă până când instanța va da vinovaților pedepsele pe care le merită.
Statul român trebuie să recunoască abuzurile pe care le-a făcut asupra românilor in zilele de 13 -15 iunie 1990.
Grupul Parlamentar PNL va susține până la capătul procedurii legislative inițiativa liberală de a acorda indemnizații celor care au fost schilodiți în 13 – 15 iunie și urmașilor celor decedați din cauza mineriadei. A fost o represiune nedreaptă și victimele trebuie compensate pentru suferința cauzată de un abuz organizat la nivel statal.”, a explicat deputatul liberal Gabriel Andronache.