Acasă Infractional Fost primar trimis în judecată pentru finanțarea ilegală a unui club de...

Fost primar trimis în judecată pentru finanțarea ilegală a unui club de fotbal. Caz aproape similar cu cel de la FC Brașov

0

Procurorii DNA au trimis în judecată un fost primar pentru finanțarea ilegală a unui club de fotbal.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

DOMOCOȘ ADRIAN NICOLAE, la data faptelor primar al municipiului Beiuș, județul Bihor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

Inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, fără respectarea dispozițiilor legale, în perioada 30.07.2008 – 07.12.2015, un număr de 347 de ordonanțări din partea Primăriei municipiului Beiuș, prin care ar fi fost dispusă plata nelegală a sumei totale de 3.406.063 lei din bugetul local în folosul Asociației sportive Club Fotbal “Bihorul” Beiuș.

De precizat este faptul că,  în perioada 2008-2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae ar fi ocupat și funcția de președinte al clubului, fiind astfel singura persoană care aproba referatele, din partea clubului de fotbal, prin care erau solicitate de la bugetul local sume de bani pentru sprijinirea activității. Aceasta, în condițiile în care Consiliul municipal Beiuș nu a fost membru asociat în această structură de drept privat și nu avea încheiat niciun contract de asociere sau parteneriat cu respectivul club de fotbal.

Primăria municipiului Beiuș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.406.063 lei, suma respectivă reprezentând și un folos necuvenit obținut de către Clubul de Fotbal Bihorul Beiuș.În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cazul este foarte asemănător cu cel de la Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște. Potrivit Camerei de Conturi la club s-au descoperit mai multe nereguli privind finanțarea. Inclusiv auditorii interni au constatat existența unor aspecte de nelegalitate în modul de utilizare a sumelor alocate prin finanțare, cu consecințe în utilizarea inieficientă și neconomicoasă a fondurilor publice din bugetul local al Municipiului Brașov. În concluzie, autoritatea finanțatoare, nu a asigurat o bună gestiunea fondurilor alocate din bugetul local către Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște.

Camera de Conturi vorbește și despre prejudicii:

Aplicarea următoarelor măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciilor și recuperarea acestora:

Ordonatorul principal de credite va lua măsuri pentru:

-implementarea cadrului legal în aprobarea finanțării structurilor sportive în baza Legii nr. 69/2000.

-stabilirea în condițiile legii, a întinderii prejudiciului creat bugetului local prin finanțarea cu nerespectarea dispozițiilor legale a Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște, în baza contractului de finanțare nr. 42/79910/27-07-2021 și a actului adițional nr.1 la contract, pentru înregistrare în evidența contabilă și recuperarea acestuia. Termen de realizare 29 noiembrie 2022. 

Rămâne de văzut dacă procurorii DNA vor intra pe fir și în acest caz așa cum au procedat la Beiuș.

 

foto: facebook

 

Articolul precedentMaxim istoric! Dolarul american a trecut de 5 lei
Articolul următorCând mergi la restaurant vei putea afla exact ce ingrediente se află în mâncarea ta
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.