Acasă National Fondul Monetar Internațional a revizuit prognoza de creștere economică a României pentru...

Fondul Monetar Internațional a revizuit prognoza de creștere economică a României pentru 2022 la 4,8%

0
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat prognoza de creștere economică a României revizuită de FMI.
” Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%.
Ce înseamnă asta pentru noi?
Pe scurt: o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene.
Pus pe larg, în context, avem:
1. Ultima prognoză a celor de la FMI, datează din primăvară (aprilie 2022) și era de 2,2%.
Ce s-a întâmplat din primăvară și până acum? Economiștii Fondului Monetar Internațional au venit aici, au discutat cu noi, au analizat datele din industrie, servicii, produse, le-au contextualizat cu situația externă și au concluzionat că variația PIB-ului pentru 2022 va fi pe un plus 4,8%, cu 2,6 puncte procentuale mai mult fațã de cum arãta economia în primãvarã.
2. Europa se află într-o situație complicată. Crizele suprapuse, energeticã, de securitate, socială, post-pandemică sunt în plină exprimare.
Să poți performa economic în astfel de circumstanțe e un efort extraordinar. Să spună asta alții, nu doar tu, ca politician, ministru de Finanțe, membru în coaliția de guvernământ, e cu atât mai însemnat.
3. Calea e bună, drumul e lung.
Datele de la INS pe S1 (5,8% creștere economică), datele de la FMI, împreunã cu alte semnale din piața locală și internațională ne arată cã impactul măsurilor noastre e unul corect, din perspectivă macro.
Dar nu e suficient.
Avem în continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care: reforma sistemului de asigurări sociale, de rezolvat inegalitățile salariale, de crescut competitivitatea și revigorat exporturile, de contracarat creșterea inflației, și multe altele.
4. Și cred că cel mai important, pe termen scurt, având în vedere contextul, trebuie să gândim și să acționăm pentru protejarea categoriilor vulnerabile.
Suntem un întreg.
Noi, toți. De la indivizi la comunitãți locale, regionale și până la nivel național.
Politicile publice promovate de Guvern se fac pentru oameni, iar dezvoltarea țãrii, pe toate palierele, la toate nivelurile ei, se va face cu contribuția noastră, a tuturor!”
Sursa: Facebook Adrian Câciu
Articolul precedentInedit! Club de fotografie la Șaguna
Articolul următorTrageri de luptă în vecinătatea municipiului Săcele