Acasă Social Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2002 se încheie cu premiera operetei...

Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2002 se încheie cu premiera operetei „La calul bălan”!

Miercuri, 23 noiembrie 2022, de la ora 17.00, vă invităm la Muzeul „Casa Mureșenilor”, la Recitalul de la ora cinci, susținut de artiștii Operei Brașov: Maria Catrina – soprană, Mădălina Bourceanu – soprană, Mihaela Marele – soprană, Anda Pop – soprană, Cristina Radu – soprană, Adrian Mărcan – bariton, Marian Rește – bas-bariton, acompaniați la pian de Ovidiu Mezei. Prezintă: Simona Manole. În programul recitalului, sunt cuprinse arii și duete din opere și operete binecunoscute: „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, „Manon” de Jules Massenet, „Semiramida” de G. Rossini, precum și „Liliacul” și „Sânge vienez” de J. Strauss, „Văduva veselă” de Fr. Lehár.

  • Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Sâmbătă, 26 noiembrie 2022 și duminică, 27 noiembrie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet 2022 se încheie cu două reprezentații ale premierei operetei „La calul bălan”, pe muzică de Ralph Benatzky!

Premiera absolută a avut loc la Berlin, pe 8 noiembrie 1930.

Libretul operetei a fost scris de Ralph Benatzky, Hans Müller-Einigen și Erik Charell, după comedia romantică omonimă scrisă în 1896 de Oskar Blumenthal și Gustav Kadelburg, în care personaje principale sunt chelnerul-șef, Leopold, și frumoasa hangiță, Josepha, de la hotelul „La calul bălan”. Datorită faptului că la realizarea muzicii acestei operete au mai colaborat Robert Stolz, cu câteva piese, Eduard Künneke, cu unele coruri, și Robert Gilbert, cu un șlagăr, Benatzky compunând totuși majoritatea numerelor muzicale, „La calul bălan” a fost denumit, la vremea apariției, un „uriaș singspiel-revistă-operetă-potpuriu”. Multe din melodiile compuse de Ralph Benatzky pentru această operetă au devenit la vremea lor șlagăre. Locul acțiunii este în Austria, la hotelul Weißes Rössl („Calul bălan”) din localitatea Sankt Wolfgang, de pe malul lacului Wolfgang, aflat în regiunea Salzkammergut. Încurcatele căi ale dragostei vor fi netezite de năzdrăvanul „Cal bălan”, care, într-un final fericit, va găzdui nunţile a trei perechi care se potrivesc de minune: Josepha cu Leopold, Ottilie cu Siedler și Klärchen cu Sigismund.

„Cum poate fi încheiat, mai frumos, un Festival decât cu o operetă, care, de fapt, face trecerea spre musical? «La calul bălan” este un spectacol antrenant, vesel, de ce să nu încheiem acest eveniment într-o notă de bucurie? Muzica lui Ralph Benatzky se transformă într-un musical, în care toți soliștii vor dansa. Veți avea ocazia să îi vedeți cum invită, inclusiv, publicul la dans. Provocarea mea a fost cum să transform această operetă, în care muzica este foarte melodioasă. Ariile au devenit șlagăre, după premiera ce a avut loc în 1930. Lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult, la sfârșitul reprezentațiilor, este ca publicul să plece fredonând, zâmbind și, de ce nu, în pași de dans”, ne mărturisește Iulian-Ioan Sandu, regizorul premierei „La calul bălan”.

„Repetițiile pentru această premieră, nu numai din punct de vedere muzical, au început destul de devreme. Orchestra s-a «întâlnit» cu această partitură încă de la sfârșitul stagiunii trecute, dar «pedala de accelerație» a fost apăsată, imediat după revenirea în activitate din luna septembrie. Am aprofundat foarte mult de atunci, iar, în această perioadă, avem câte două repetiții pe zi. Sunt repetiții de dansuri, de regie, de proză, de orchestră, de cor și cu soliștii. Agenda artiștilor este deosebit de încărcată în aceste zile. Repetițiile sunt fructoase, alerte și deosebit de interesante. Este un titlu atât de generos și, în același timp, este foarte solicitant prin prisma faptului că această paletă coloristică diversă nu se răsfrânge strict asupra părții muzicale, ci și asupra mișcării, a dansului și a regiei. Sunt foarte multe tablouri și numeroase personaje care apar, plus intriga care se dezvoltă. Această operetă este fantastică!”, afirmă dirijorul Mircea Holiartoc.

Distribuția (26 noiembrie 2022):

Josepha, hangiță                                                          Valentina Mărgăraș

Leopold, chelner                                                         Alexandru Aghenie

Dr. Siedler, avocat                                                      Mugurel Oancea

Otilia, fiica lui Giesecke                                             Alina Ichim

Clara, fiica lui Hintzelman                                         Silvia Micu

Sigismund, moștenitorul fabricii Apollo                    Liviu Iftene

Giesecke, proprietarul fabricii Jupiter                        Ștefan Schuller

Hintzelman, profesor                                                  Valentin Marele

Gustav, picolo                                                             Matei Rada

Pădurarul                                                                     Dan Ionescu

Mireasa                                                                       Simona Manole

Mirele                                                                         Șerban Lupei

Ghidul                                                                         Claudiu Bugnar

Distribuția (27 noiembrie 2022):

Josepha, hangiță                                                          Cristina Coatu

Leopold, chelner                                                         Alexandru Chiriac

Dr. Siedler, avocat                                                     Mihai Irimia

Otilia, fiica lui Giesecke                                             Anca Panait

Clara, fiica lui Hintzelman                                         Corina Klein

Sigismund, moștenitorul fabricii Apollo                    Cristian Dicu

Giesecke, proprietarul fabricii Jupiter                        Lorand Cristian

Hintzelman, profesor                                                  Dan Popescu

Gustav, picolo                                                             Adrian Scriminț

Pădurarul                                                                     Dan Ionescu

Mireasa                                                                       Sonia Hazarian

Mirele                                                                         Șerban Lupei

Ghidul                                                                         Valer Lucaciu

 

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală a premierei va fi asigurată de maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Iulian-Ioan Sandu. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Mișcare scenică: Cristina Rotundu. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Regie scenă: Cristina Roșu.

  • Spectacolul durează trei ore și are o pauză.

Preț bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral) – Pentru aceste evenimente, nu mai sunt bilete disponibile!

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Municipiului Brașov.