Acasă Social Festivalul Cavalerii Teutoni revine în Cetatea Feldioara: O călătorie în trecut și...

Festivalul Cavalerii Teutoni revine în Cetatea Feldioara: O călătorie în trecut și în meșteșugurile tradiționale

”Festivalul Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara, Ediția a XI-a, 2-3 Septembrie 2023 ne aduce mai aproape oameni dragi comunității noastre, meșteri aleși și iscusiți ce duc taina meșteșugului de odinioară mai departe, iar noi avem onoarea de a-i prezenta în cele ce urmează:
ARINA MANOLACHE – obiecte din lemn. În fiecare bucată de lemn ea vede ce o să fie: o scăriță, un înger, o aripă. Dar cum a pornit la drum? A început cu niște căsuțe de păsări pe care le-a pus la ea în curte. Lumea trecea și le admira, au început chiar să și comande. Așa a ajuns la lemn. Primele decorațiuni erau din plante. Are și acum primele căsuțe pe care le-a lucrat. Era începutul carierei de tâmplar.
MIOARA ȘI LUCIAN SÎRBU – prelucrarea lânii și obiecte pictate manual.
Mioara Sîrbu „Serile lungi de iarnă din copilărie le petreceam lângă difuzorul la care ascultam piese de teatru si coseam cu bunica mea. Ea m-a învățat să cos, să croșetez și să tricotez. Toată viața am tricotat pentru copii și pentru soț, piese vestimentare. Partea de cusături tradiționale, respectând cutumele fiecărei zone, am descoperit-o relativ recent, după alăturarea grupului de păstrători de tradiții “Șezătoare la Brașov”.
Lucian Sirbu „Am crescut cu zgomotul monoton al războiului de țesut la care mama lucra carpete, macaturi (zestre pentru fete) și utilele preșuri. Ajutam si eu, mândru că pot folosi «complicatele mecanisme»: puneam pe «vârtelniță» sculele de lână făcute de mama pe «rășchitor» și montam pe «rodan» țevile de trestie pe care le umpleam cu lâna necesară în «suveică». După ce am ieșit la pensie din motive medicale în 2014, dorind să îmi pictez mobila de bucătărie, am început să studiez diferite tipuri de pictură decorativă. Așa am început să particip la târguri, alături de soție, cu obiectele mele pictate.”
 OANA CALCEA – prelucrarea lânii. Din 2015, face, neîncetat, pături împletite și zâne din lână împâslită. A ajuns să facă câteva colaborări, deja are multe târguri la activ, a renunțat la un post de conducere, pentru pasiunea care o ajută să fie mai mult și mai aproape de fetița ei. Produse lucrate manual din 100% lână merinos: paturi gigant, accesorii ședințe foto, fulare, căciuli și zâne diafane…. și nu numai. Pentru tine și pentru cei dragi!
Vă așteptăm cu drag, pe 2 și 3 Septembrie, acasă, la Feldioara!
Centru de Informare Turistica Feldioara” au precizat reprezentanții Centrului de Informare Turistica Feldioara.