Acasă Sănătate-Educație Fentanilul, drogul care a devenit disponibil și în România! Creează dependență și...

Fentanilul, drogul care a devenit disponibil și în România! Creează dependență și are un risc major de supradoză

Doctorul Tudor Ciohodaru trage un semnal de alarmă asupra unui nou drog care a devenit disponibil și în România. Este vorba despre fentanil, un drog care creează dependență și are un risc major de supraboză. O singură doză (doar 1-2 miligrame) poate fi fatală spune doctorul.

𝐅𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐫𝐨𝐠𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐧𝐢𝐛𝐢𝐥 (ș𝐢) î𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚. Un pericol exploziv, ignorat de autorități. Problema drogurilor nu mai e doar o problemă de sănătate publică ci o problemă de siguranță publică.

𝐕𝐫𝐞𝐚𝐮 𝐭𝐨𝐥𝐞𝐫𝐚𝐧ță 𝐳𝐞𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐞 𝐮𝐜𝐢𝐝 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 și am propus (în Parlamentul European, ca prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate) un nou demers legislativ privind implementarea unui Plan European de luptă antidrog ce prevede 3 măsuri clare – pedepse severe (producția și traficul de droguri să fie incluse la infracțiuni extrem de grave ,,euroinfracțiuni” conform articolului 83 din tratatul de funcționare al UE) + educație pentru sănătate în toate școlile pentru a beneficia gratuit de prevenție, cunoașterea riscurilor, simptomelor, cunoașterea posibilităților de tratament, + suport pentru dependenți.

𝐀. 𝐌𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚ț𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐮𝐢 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐥𝐚𝐫𝐞:

 1. Fabricarea ilicită în laborator și prețul redus (comparativ cu alte droguri) au dus la o veritabilă epidemie de supradoză și decese în Statele Unite ale Americii.
 2. Doar un singur kilogram de drog are potențialul de a ucide jumătate de milion de oameni conform Agenției americane pentru controlul drogurilor.
 3. La fiecare 5 minute un american moare din cauza drogurilor de sinteză.
 4. Acum a ajuns și în Europa dar
 5. Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă încă cea mai mare preocupare (conform comisarului european Johansson) deși
 6. Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză (spre deosebire de Statele Unite unde sunt importate din Mexic) iar creșterea cererii de opiode de sinteză este previzibilă în contextul reducerii drastice a ofertei de heroină determinată de interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan.
 7. 434 de laboratoare de producție ilicită de droguri de sinteză au fost distruse doar într-un singur an în UE.

𝐁. 𝐂𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă ș𝐭𝐢ț𝐢/ 𝐬ă (𝐧𝐮) 𝐟𝐚𝐜𝐞ț𝐢:

 1. Fentanilul este un opioid sintetic similar cu morfina dar de 100 de ori mai puternic (!!! 50 de ori mai puternic ca heroina).
 2. Creează dependență (căutare și consum compulsiv) și are un risc major de supradoză.
 3. Este un medicament eliberat pe bază de rețetă specială (pe lista medicamentelor esențiale la OMS).
 4. Fentanilul fabricat în laboratoare ilicite și utilizat ilegal cel mai adesea asociat cu supradozele recente.
 5. Este vândut ilegal sub formă de pulbere, aruncat pe hârtie absorbantă, pus în picături pentru ochi și spray-uri nazale sau transformat în pastile care arată ca alte opioide prescrise.
 6. O singură doză fi fatală.
 7. Câteva miligrame pot fi letale.
 8. Riscul crește în cazul fentanilului fabricat ilicit (inclusiv prin faptul că unii traficanți produc ,,fentanil” mai ieftin dar cu ,,high” prelungit prin amestecul cu alte droguri cocaină, heroină, meteamfetamină, MDMA) – sau de asocierea altor medicamente sau alcool.
 9. 𝐒𝐮𝐩𝐫𝐚𝐝𝐨𝐳𝐚 duce la depresie respiratorie (respirație rară, superficială, stop respirator), somnolență, confuzie, comă și moarte.
 10. Există antidot – Naloxona – sub formă injectabilă și spray-uri nazale. Medicamentul poate inversa rapid efectele supradozei iar uneori pot fi necesare mai multe administrări. Cazurile de dependență-sevraj pot beneficia și de tratament medicamentos (Naltrexonă, Buprenorfină sau non-opioidul lofexidină).

𝐂. 𝐂𝐮𝐦 𝐯ă 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚ț𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢? Până când legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România va fi și adoptată există  𝟓 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞 prevenție, recunoașterea supradozei și noțiuni de prim ajutor:

 1. Utilizați doar medicamente prescrise de medic și cumpărate doar din farmaciile autorizate (! Atenție la comerțul on line). Fentanilul este considerat în România drog de mare risc și de aceea medicamentele se eliberează doar cu prescripție medicală specială (stupefiante și psihotrope).
 2. Medicamentele prescrise pe rețetele de stupefiante sunt doar pentru dumneavoastră și trebuie depozitate într-un loc la care doar dumneavoastră să aveți acces.
 3. Educația e cea mai bună formă de prevenție. Explicați celor dragi riscurile medicale și legale ale consumului de fentanil comercializat ilicit sau oferit de anturaj.
 4. Învățați să recunoașteți simptomele unei supradoze.
 5. Noțiunile de prim ajutor sunt esențiale – ABC-ul resuscitării (suport vital de bază) și administrarea de antidot.

Și dacă vă întrebați dacă se poate ceva și mai rău decât fentanilul? Tranq (o combinație între fentanil și un anestezic de uz veterinar) e cel care te transformă în  zombie. Pe măsură ce pandemia s-a instalat, drogul zombie a luat cu asalt Philadelphia (peste 25% din dozele de fentanil au fost identificate ca adulterate cu xilazină). Este autodistrugere la maxim. În mai, primul deces legat de drog a fost anunțat în Marea Britanie …Așa că e nevoie de măsuri ferme și urgente. Le-am propus deja și în România și la nivel european.

Sper ca toți europarlamentarii să susțină acest demers. E nevoie doar ca și Comisia Europeană să demareze de urgență susținerea unui astfel de demers.”, a transmis doctorul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.