Acasă Actualitate Echipamentele de navigaţie aeriană din cadrul Aeroportului Brașov vor fi instalate în...

Echipamentele de navigaţie aeriană din cadrul Aeroportului Brașov vor fi instalate în septembrie

0

În perioada 30 august – 1 septembrie, Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi Alexandru Anghel, directorul Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, au participat la procedurile de testare FAT (Factory Acceptance Test) a echipamentelor produse de firma Thales Italia S.p.A. pentru Aeroportul Internaţional Braşov.

La deplasarea în Italia, oficialii braşoveni au fost însoţiţi de reprezentanţii asocierii UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL care implementează contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav / Realizarea structurii fizice şi dotarea acesteia cu echipamente specifice” şi de factorii de decizie din cadrul ROMATSA care se ocupă de funcţionalizarea obiectivului.

Echipamentele ILS şi DVOR necesare asigurării serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav au fost produse de Thales Italia S.p.A. (firmă subcontractată de asocierea UTI-BOG’ART), au trecut în aceste zile de etapa testelor de fabrică FAT şi urmează să fie livrate şi instalate pe poziţiile definitive din aeroport, în luna septembrie 2022.

Specialiştii români şi cei italieni au verificat minuţios aceste echipamente, astfel încât să fie conforme întru totul cerinţelor contractuale în ceea ce priveşte funcţionarea şi încadrarea în parametrii proiectaţi.

Cu acest prilej, delegaţia română şi specialiştii italieni au trecut în revistă programul de livrare, instalare şi verificare în zbor a acestor tipuri de echipamente.

„Etapele de lucru vor fi următoarele: livrarea propriu-zisă a aparaturii o va efectua firma Thales, instalarea la faţa locului o va realiza asocierea UTI – BOG’ART, punerea în funcţiune şi testarea echipamentelor vor fi făcute de experţii producătorului Thales, în timp ce verificarea în zbor a modului în care operează acestea se va realiza pe parcursul mai multor zile, cu ajutorul avionului de calibrare al Autorităţii Aeronautice Civile Române şi în prezenţa specialiştilor firmei italiene, perioadă în care urmează să fie realizate reglajele finale de funcţionalitate”, a explicat Alexandru Anghel.

Preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea a menţionat că „în luna octombrie ni se va livra echipamentul DME care va fi amplasat în perimetrul Aeroportului, iar la jumătatea lunii decembrie a acestui an ne propunem verificarea din zbor a funcţionalităţii echipamentelor, pentru respectarea cerinţelor privind procedurile instrumentale de zbor elaborate pentru Aeroportul Braşov”.

Procedura de acceptare la fabrică s-a finalizat în cele mai bune condiţii pe 1 septembrie, verificarea tuturor parametrilor tehnici fiind realizată în conformitate cu un program şi o schemă atent prestabilite de către personalul de specialitate.

Deplasarea în Italia a prilejuit delegaţiei române şi vizitarea companiei Thales.

Potrivit preşedintelui CJ, „Thales este unul dintre liderii mondiali în tehnologie. Este firma cu cea mai mare cotă de piaţă în domeniu, investind 1 miliard de euro pe an în dezvoltare, ceea ce pentru noi reprezintă o garanţie în plus că Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav va dispune de cele mai avansate şi mai performante tehnologii pentru asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană. Intenţia noastră este de a operaţionaliza Aeroportul cât mai rapid cu putinţă, dar trebuie să respectăm toate procedurile obligatorii care ţin de certificarea şi funcţionalizarea lui. Vă asigurăm că facem tot ceea ce ne stă în putere pentru ca acest obiectiv să devină funcţional cât se poate de repede”.

După livrarea, instalarea şi verificarea în zbor a echipamentelor care asigură serviciile de navigaţie aeriană, va urma etapa de certificare a acestora, iar până la jumătatea anului viitor, pe baza procedurilor convenite de administraţia judeţeană cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi cu ROMATSA, vor fi parcurse toate etapele premergătoare operaţionalizării Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

Articolul precedentPersoanele fizice pot investi din septembrie în titluri de stat TEZAUR și FIDELIS
Articolul următorUn jandarm brașovean se va perfecționa la Școala de Ofițeri a Jandarmeriei Naționale Franceze