Acasă Social După o pauză de 4 ani, primarul Brașovului iar vorbește de parcul...

După o pauză de 4 ani, primarul Brașovului iar vorbește de parcul IUS. Nu are teren, nu are nimic, dar a făcut un studiu

0

Avioane electorale! S-a întocmit un studiu fără ca Primăria să aibă teren! Mai mult, unul din proprietari a acționat în judecată Primăria Brașov.

Primăria Brașov a organizat săptămâna aceasta (12 martie) o nouă consultare publică a locuitorilor pe teme de interes pentru comunitate, de această dată subiectul fiind amenajarea parcului de pe fosta platformă industrială Lubrifin – IUS – Lemexim, între străzile Hărmanului – Brândușelor -Toamnei.

Conform proiectului, pe o suprafață de 91.987 de m.p., primăria vrea să amenajeze cel mai mare parc al Brașovului, cu facilități de relaxare și practicare a sportului în aer liber.

Amenajarea unui parc în zona fostei platforme industriale este un proiect justificat atât în urma studiului realizat de Municipalitate cu privire la zonele verzi, cât și unul dintre proiectele care se bucură de o largă susținere a brașovenilor.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate proiectul de amenajare și mobilare a viitorului parc, etapele necesare, precum și deciziile care urmează a fi luate în perioada următoare, primarul Allen Coliban precizând că ia în calcul inclusiv varianta organizării unui referendum local pentru realizarea acestui obiectiv.

Conform proiectului Studiului de fezabilitate spațiul parcului a fost împărțit în mai multe zone, cu un nucleu central, cu zonă de întâlnire și odihnă, un amfiteatru, care va permite și organizarea de evenimente, un turn de observație, cu platformă de observare (birdwatch), un mic lac și o zonă pentru Yoga.

Parcul va mai cuprinde mai multe terenuri de sport: un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, una pentru workout, o zonă de fitness, terenuri de baschet și un teren multifuncțional.

De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu echipamente care să permită utilizarea acestora de către mai multe categorii de vârstă, și o roată panoramică.

Brașovenii se vor mai putea bucura de o grădină cu flori, o zonă cu hamace, iar câinii se vor putea plimba în cele 3 zone dedicate, amenajate în funcție de talia patrupedelor.

În ceea ce privește vegetația, s-a optat pentru o diversitate floristică și dendrologică, cu un accentuat caracter decorativ, pentru a crește complexitatea vizuală și biodiversitatea zonei, cu utilizarea de specii autohtone și exotice, adaptate climatului specific zonei, cu întreținere regulată. În zonele în care s-a optat pentru un aspect cât mai natural, cu întreținere minimă, au fost preferate speciile exclusiv autohtone. De asemenea, pe suprafața parcului vor fi plantați peste 1.000 de arbori.

În ceea ce privește etapele de implementare, anul acesta poate fi dedicat reglementării situației juridice a terenului pe care va fi amenajat parcul, după care urmează etapa de proiectare și cea de decontaminare a terenului, dacă este cazul, urmată de lucrările de amenajare.

Următoarea etapă este cea de aprobare a studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea acestui parc.

Amenajarea parcului are la bază un studiu de oportunitate, aprobat de Consiliul Local în 2021, care stabilește inclusiv care sunt „zonele roșii”, adică cele cu o densitate foarte mare de populație și care nu dispun de astfel de zone de recreere. Fosta platformă industrială de pe strada Hărmanului ar asigura un spațiu de agrement pentru plimbări, liniște, aer curat pentru brașovenii din mai multe cartiere: Astra, Scriitorilor, Centrul Civic, Florilor, Craiter.