Acasă Social Duminică, 23 aprilie, brașovenii și turiștii sunt așteptați la Parada Junilor

Duminică, 23 aprilie, brașovenii și turiștii sunt așteptați la Parada Junilor

0
Manifestare unică pe străzile Brașovului!
23 aprilie e o zi de mare sărbătoare pentru brașoveni! În Duminica Tomii vor avea loc mai multe evenimente culturale care pun în valoare zestrea culturală o orașului de la poalele Tâmpei, printre care și Parada Junilor.
”Compania Junilor Curcani s-a format în anul 1879 din rândul bărbaţilor căsătoriţi, care locuiau Pe Coastă.
Numele corespunde companiei acoperită de glorie în războiul pentru Independenţă a României de la 1877, în condiţiile în care românii din Ardeal nu puteau participa la acest mare război.
Costumul este asemănător cu cel al Junilor Tineri, cu singura deosebire că, în loc de pălării, poartă nişte căciuli negre cu „ţoc”, împodobite cu pene de curcan şi susţinute sub bărbie cu o curea fină. Aceste căciuli amintesc de cea a lui Mihai Viteazul, ca şi la albiori.
Actualul steag a fost confecţionat în anul 1977 la centenarul Independenţei; pe o parte este chipul voievodului Mihai Viteazul şi pe cealaltă un june curcan, iar pe suportul de steag sunt numele membrilor, încrustate în plăcuţe metalice.
Locuitori ai străzii cu același nume din Șchei, organizează jocuri strămoşeşti în fiecare an la Crucea Muşicoiului în ziua de „Sânchetru” (Sf. Petru şi Pavel – 29 iunie), și îngrijesc trei troițe: Crucea Muşicoiului, Crucea din Grui (sau Crucea de la Știm) și Crucea de pe Strada Curcanilor.
Nu uita! Duminică, 23 aprilie, te așteptăm la Parada Junilor și celelalte evenimente, îmbrăcat în costum popular, sau cel puțin cu un obiect din ținuta populară. Înscrie-te la eveniment (https://www.facebook.com/events/635005761771241) și fii la curent cu informațiile!”.