Acasă Local Dublă lansare de carte, vineri, 16 septembrie 2022, ora 18:00 la Librăria...

Dublă lansare de carte, vineri, 16 septembrie 2022, ora 18:00 la Librăria Humanitas

0

CenaKLUb Tiuk şi Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului nr. 16) vă invită vineri, 16 septembrie 2022, ora 18:00, la o întâlnire cu scriitorul 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐂. 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐮 și cele două volume ale sale recente:

romanul …𝒔̦𝒊 𝒕𝒐𝒂𝒕𝒆 𝒛𝒊𝒍𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒛𝒊, publicat în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas,

și volumul de povestiri 𝑭𝒆𝒓𝒊𝒄𝒊𝒓𝒆, apărut în colecția EGOproză a Editurii Polirom.

La discuție participă: 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐂. 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐮, 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐅𝐮𝐥𝐚𝐬̦ și 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐕𝐚𝐤𝐮𝐥𝐨𝐯𝐬𝐤𝐢.

Romanul „…și toate zilele de azi” aduce în literatura română actuală un tip de personaj surprinzător, care le va aminti multora de Ignatius J. Reilly, din Conjurația imbecililor. Incapabil să se integreze în orice fel de structură socială, Emilian locuiește împreună cu mama lui, a cărei moarte o așteaptă pentru a-i moșteni apartamentul și a-și împlini visul de a trăi fără să fie nevoit să muncească. Discursul lui e al unui hater sincer până la cinism, aproape odios, cu un umor întunecat, dar, în mod paradoxal – și în asta constă principala reușită a cărții –, acesta va sfârși prin a-l face pe Emilian să-i fie simpatic cititorului.

Povestirile ce compun volumul „Fericire” îi dau imediat cititorului senzația unei imersări în lumea românească actuală. O lume de oameni prizonieri ai grijilor de zi cu zi: câștigarea existenței, dificultățile din cuplu, copiii care cresc și problemele lor cu școala, cu telefoanele mobile, jocurile pe calculator și rețelele de socializare ce-i acaparează. Priviți de autor cu o ironie în care pare să se strecoare uneori și o undă de duioșie, protagoniștii acestor povestiri – personaje adesea cenușii, banale – sunt sistematic învinși în încercările lor de a depăși constrângerile cotidianului și de a se împlini. Un angajat al unei corporații plănuiește în amănunt seducerea unei colege, dar un incident face ca operațiunea să se sfârșească, umilitor, înainte de a începe. Un altul, atras de perspectiva de a urca în ierarhia firmei, se îmbată cu comice visuri de mărire care nu așteaptă decât următoarea ședință pentru a se spulbera la contactul cu realitatea. O femeie care a renunțat la carieră pentru a se consacra familiei – de fapt, slujirii unui soț de care e dominată – se străduiește să se convingă singură printr-un adevărat program de viață că a găsit calea spre fericire…