Acasă Sănătate-Educație DSP: Ce trebuie să includă o alimentație sănătoasă pentru adulți?

DSP: Ce trebuie să includă o alimentație sănătoasă pentru adulți?

0
Pentru adulți, o alimentație sănătoasă include următoarele:
Fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte și fasole), nuci și cereale integrale (de exemplu, porumb neprelucrat, mei, ovăz, grâu și orez brun).
Cel puțin 400 g (adică cinci porții) de fructe și legume pe zi, excluzând cartofii, cartofii dulci și alte rădăcini cu amidon.
Mai puțin de 10% din aportul total de energie din zaharuri libere, ceea ce este echivalent cu 50 g, pentru o persoană cu greutate corporală normală, care consumă aproximativ 2000 de calorii pe zi, dar în mod ideal mai puțin de 5 % din aportul total de energie, pentru beneficii suplimentare pentru sănătate. Zaharurile libere sunt toate zaharurile adăugate în alimente sau băuturi de către producător, bucătar sau consumator, precum și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de suc de fructe.
Mai puțin de 30% din aportul total de energie din grăsimi . Grăsimile nesaturate (se găsesc în pește, avocado și nuci și în uleiurile de floarea soarelui, soia, canola și măsline) sunt de preferat grăsimilor saturate (care se găsesc în carnea grasă, unt, ulei de palmier și cocos, smântână, brânză, ghee și untură) și trans inclusiv grăsimi trans produse industrial (care se găsesc în alimente coapte și prăjite, cât și gustări și alimente preambalate, cum ar fi pizza congelată, plăcinte, fursecuri, biscuiți, napolitane și tartine) și grăsimi trans provenite de la rumegătoare (se găsesc în carne și lactate de la animale rumegătoare, cum ar fi vacile, oile, caprele și cămilele). Se sugerează ca aportul de grăsimi saturate să fie redus la mai puțin de 10% din aportul total de energie și grăsimile trans la mai puțin de 1% din aportul total de energie. În special, grăsimile trans produse industrial nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă și ar trebui evitate.
Mai puțin de 5 g de sare (echivalentul a aproximativ o linguriță) pe zi. Sarea trebuie iodată.