Acasă Regional Dragoș Burghelea: Vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi la un nivel „nemaiîntâlnit”...

Dragoș Burghelea: Vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi la un nivel „nemaiîntâlnit” în județele Covasna și Harghita

0
Zilele trecute, la Complexul Sportiv Naţional au avut loc lucrările „Universității de Vară Izvoru Mureșului”. Tema principală a celei de-a XIX-a ediție a fost „Pentru o Românie a secolului XXI unită sub semnul tricolorului și al idealului național”. În cadrul evenimentului, Preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), Dragoş Burghelia, a declarat  că în Harghita şi Covasna vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi la un nivel „nemaiîntâlnit”, arătând că sunt foarte multe evenimente finanţate din bani publici unde nu există afişe sau nu se asigură traducere în limba română.
Păstrăm vie flacăra românismului în Transilvania și lansăm un mesaj de unitate pentru frații români din provinciile istorice care, în prezent, din păcate, nu se regăsesc în interiorul granițelor Patriei Mamă. De asemenea, lansăm în mod constant mesaje şi semnale de alarmă. În judeţele Harghita şi Covasna am ajuns la un nivel de discriminare în ceea ce priveşte vorbitorii de limba română nemaiîntâlnit. Este o situaţie în care evenimente finanţate în mod direct, cu bani publici, cu bani de la autorităţile locale sau centrale, nu au niciun fel de inscripţionare, niciun fel de traducere, niciun fel de dublaj în limba română. Deci, vorbim despre bani, fie că vorbim de ministere sau de autorităţi locale, unde fiecare cetăţean contribuie, să fie discriminat în propria ţară să nu aibă acces la aceste informaţii de interes public. Noi trebuie să înţelegem, aşa doresc ei să ne transmită, că nu avem loc printre ei, suntem toleraţi şi atât, lucru care este, de-a dreptul, inacceptabil. Şi în cazul steagului judeţului Harghita, pentru că românii nu sunt reprezentaţi sub nicio o formă, asta trebuie să înţelegeţi: un judeţ din România are steag, îşi va vota toate formele de simbolistică fără o urmă de identitate românească. Deşi noi trăim aici, existăm, încercăm doar să ne facem simţită prezenţa. Asta e tot ce dorim: să ne fie respectate drepturile şi să nu mai existe o discriminare şi o discrepanţă între românii din Covasna, Harghita, Mureş şi un român din Constanţa, Slobozia”, a declarat Dragoş Burghelia.
La lucrări au participat cursanţi din ţară şi de peste hotare: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia și din diaspora, reprezentanți ai românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, ai romano-catolicilor din Moldova, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media.
Articolul precedentAu căzut recordurile la Brașov Running Festival, o cursă a premierelor în România
Articolul următorCe spune o studentă pe Tik Tok despre condițiile de cazare de la Universitatea Transilvania Brașov
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.