Acasă Sănătate-Educație Dr. Tudor Ciuhodaru: „Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată la...

Dr. Tudor Ciuhodaru: „Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată la standarde europene. Noul program rescEU devine realitate și în România”

0
Dr. Tudor Ciuhodaru a reușit să facă ca programul rescEu să devină realitate și în România, program prin intermediul căruia

România va beneficia de 96,5 milioane de euro pentru crearea unui stoc pentru situațiile de urgență și 17 milioane de euro pentru crearea de echipe de intervenție.
„Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată la standarde europene. Noul program rescEU (pe care l-am susținut în plenul Parlamentului European) devine realitate și în România.
Programul va îmbunătăți capacitatea de reacție europeană în situații de urgență (precum incendii, inundații, cutremure sau de alte catastrofe).
Plenul reunit de la Strasbourg a votat pentru alocarea celor 156, 2 milioane de euro necesare acestui program.
Concret România va beneficia de:
1. 96,5 milioane de euro pentru crearea unui stoc pentru situațiile de urgență.
2. 17 milioane de euro pentru crearea de echipe de intervenție.
Prin acest demers am reușit trei lucruri esențiale:
1. Dezvoltarea unui nou mecanism european de protecție civilă – ce presupune înfiinţarea unor noi capacităţi medicale, tehnice şi logistice, la nivel european – pentru a facilita accesul la tratament al pacienților critici (arși, politraumatizați) din statele membre în situaţii de urgenţă. Vreau ca și Spitalul de Urgență din Iași să fie inclus în acest demers.
2. Completarea capacităților existente ale statelor membre, permițând o pregătire și un răspuns mai eficace, în cazul în care capacitățile de la nivel național nu sunt suficiente.
3. Elaborarea și punerea în aplicare a unui plan european de răspuns rapid și eficient la crize de mari dimensiuni sau la un eveniment cu probabilitate scăzută și cu un impact ridicat.
a) UE va avea posibilitatea de a achiziționa, a închiria, a deține în sistem de leasing sau a contracta capacități medicale (ventilatoare, echipamente, teste etc) pentru a putea sprijini statele membre depășite de situații de urgență la scară largă, în conformitate cu competențele de sprijin în domeniul protecției civile și acordând o atenție deosebită persoanelor vulnerabile.
b) Aceste capacități vor fi localizate în centre logistice strategice de pe teritoriul Uniunii.
Multe vieți vor putea fi de acum salvate. Sper ca, măcar de acum, autoritățile să nu mai fie depășite atunci când vorbim de tratamentul românilor.
Sănătatea se tratează cu măsuri concrete. Eu am dovedit că se poate.”, a explicat Tudor Ciuhodaru.