Acasă Sănătate-Educație Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat ce conțin băuturile energizante și ce efecte...

Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat ce conțin băuturile energizante și ce efecte au asupra organismului

0
Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de băuturi energizante, în special în rândul minorilor.
„Toți ar trebui să știm asta. Băuturile energizante conțin 𝐨 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚ț𝐢𝐞 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧ț𝐢𝐚𝐥 𝐥𝐞𝐭𝐚𝐥ă. Am tras de mai multe ori semnalul de alarmă referitor la consumul de băuturi energizante la copii și adolescenți. Se prăbușesc din senin, stopul cardiorespirator se instalează brusc, adesea nu există semnale de alarmă! 𝐃𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐞𝐚, 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐜â𝐧𝐝 𝐟𝐚𝐜eți 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭, 𝐚ț𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭 𝐚𝐥𝐜𝐨𝐨𝐥 𝐬𝐚𝐮 𝐚ț𝐢 𝐟𝐮𝐦𝐚𝐭, 𝐟𝐞𝐫iți-vă 𝐝𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐳𝐚𝐧𝐭𝐞!”, a transmis doctorul.
De asemenea, Tudor Ciuhodaru a explicat c𝐞 𝐜𝐨𝐧ţ𝐢𝐧 aceste băuturi ş𝐢 𝐜𝐞 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐚𝐮 asupra organismului.
„Până când educația pentru sănătate (inclusiv educație nutrițională și noțiuni de prim ajutor) va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

𝟏. 𝐂𝐨𝐟𝐞𝐢𝐧𝐚 este ingredientul cheie (32 mg/100 ml ! pot avea o cantitate echivalentă cu 3 espresso sau de două, trei sau chiar de cinci ori mai mare decât cafeaua, ceaiul negru sau răcoritoarele) așa că la copii intoxicația poate apărea de la doar o doză de 350 ml (de la 100 mg/zi). Efectele apar la 10-15 minute de la ingestie și ating apogeul la 15-45 de minute.

𝐂𝐨𝐟𝐞𝐢𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐧ș𝐚, 𝐚𝐠𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚 afecțiunile cardiovasculare (hipertensiune, tahicardie, aritmie, infarct), neurologice (cefalee, grețuri, vărsături, tremor, convulsii, accident vascular cerebral) și digestive (gastrite, ulcer, boală de reflux), iar în combinația cu zahărul duce la creșterea gradului de deshidratare (efect diuretic).

𝐍𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐠𝐥𝐢𝐣𝐚𝐭 𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐬𝐢𝐡𝐢𝐜𝐞 precum anxietate, agitație, tulburări de comportament, agresivitate și nici cele pe termen mediu-lung precum apariția dependeței (ca la alcool și droguri).
2. Multe conțin cantități mari de zahăr (o cutie poate conține 27 g) cu risc de variații importante ale glicemiei (la cei cu diabet) la care se adaugă deshidratarea, obezitatea, apariția cariilor, litiazei renale sau a diabetului (𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫 ș𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐞 𝐝𝐨𝐳𝐞 𝐳𝐢𝐥𝐧𝐢𝐜 𝐜𝐫𝐞ș𝐭𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐚𝐛𝐞𝐭 𝐜𝐮 𝟐𝟓%). Se adaugă E-uri, conservanți, coloranți și multe alte chimicale.
3. 𝐀𝐦𝐩𝐥𝐢𝐟𝐢𝐜ă 𝐚𝐜ț𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐚𝐥𝐜𝐨𝐨𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 ș𝐢 𝐚 𝐟𝐮𝐦𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 (devin adevărate ,,bombe”).
𝐑𝐞ț𝐢𝐧𝐞ț𝐢:
1. Eforturile mele de ani de zile, inclusiv în Parlamentul European, au dat rezultate. A trecut legea împotriva băuturilor energizante.
2. În 2014 Lituania a fost prima țară din UE în care a intrat în vigoare legea care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor
3. La noi probabil că era nevoie să aibă loc mai multe drame, dar oare câte s-au mai întâmplat și au fost mușamalizate.
4. Interesele financiare sunt uriașe. Cantitățile consumate anual de tinerii din România sunt impresionante. În România se vând anual aproape 24 de milioane de litri de băuturi energizante. Încă o dată România excelează. Și nu în bine.
5. Lipsa educației pentru sănătate poate fi letală. Așa au ajuns energizantele extrem de populare în rândul copiilor și adolescenților (75%, trei sferturi, din românii cu vârsta între 16-18 ani consumă astfel de substanțe).
𝐍𝐮 𝐮𝐢𝐭𝐚ț𝐢:
1. NU sunt recomandate băuturi energizante copiilor și adolescenților (mai senbili la efectele cofeinei), gravidelor, pacienților cu patologie cardiovasculară (hipertensiune, cardiopatie ischemică, aritmii), neurologică (AVC, epiliepsie) sau metabolică (diabet).
2. Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate.
3. Educația nutrițională este o formă de prevenție iar noțiunile de prim ajutor în astfel de momente fac diferența dintre viață și moarte.
Sper să susțineți și acest demers.”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.