Acasă Sport Doping la Corona Brașov: Alexandra Dobrin, suspendată oficial de ANAD! Riscă 4...

Doping la Corona Brașov: Alexandra Dobrin, suspendată oficial de ANAD! Riscă 4 ani de suspendare

0

OFICIAL! Înotătoarea Alexandra Dobrin a fost suspendată temporar la 9 ianuarie de către Agenția Națională Anti-Doping (ANAD), conform unui anunț postat pe site-ul instituției. Numele sportivei care a reprezentat CSM Corona Brașov până la 1 ianuarie 2023 apare pe „lista persoanelor suspendate temporar din activitatea sportivă pentru încălcarea reglementărilor anti-doping”, alături de scrimera Beatrice-Maria Boldor-Boghiță (de asemenea suspendată la 14 ianuarie a.c.), o jucătoare de baschet (Diana Ignat Kleeman) și un practicant de powerlifting (Lucian Onujec).

Sportiva de la Corona, în vârstă de 30 de ani, a fost găsită pozitiv la „Modafinil și/sau precursorul acestuia, Adrafinil
S.6.A – Stimulente nespecifice”, abatere sancționată prin Legea nr. 310/ 2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport (Art. 2 alin. 2 lit.a și b):

„Constituie încălcări ale reglementărilor anti-doping următoarele fapte:

a). Prezenţa unei substanţe interzise sau a metaboliţilor acesteia ori a markerilor ei în proba provenită de la un sportiv. Este de datoria sportivilor să se asigure că nicio substanţă interzisă nu pătrunde în organismul lor. Sportivii sunt răspunzători pentru prezenţa oricărei substanţe interzise sau a metaboliţilor ori a markerilor acesteia, depistată în probele lor. În consecinţă, nu este necesar să se probeze intenţia, vinovăţia, neglijenţa sau folosirea cu bună ştiinţă de către sportiv pentru a stabili o încălcare anti-doping;

b). Utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanţă interzisă sau o metodă interzisă. Este de datoria sportivilor să se asigure că nicio substanţă interzisă nu pătrunde în corpul lor şi că nu se utilizează nicio metodă interzisă. Prin urmare, nu este necesar să se probeze intenţia, vinovăţia, neglijenţa sau utilizarea cu bună ştiinţă de către un sportiv pentru a se stabili o încălcare a reglementărilor anti-doping privind utilizarea unei substanţe interzise sau a unei metode interzise”.

Alexandra Dobrin a fost testată la data de 10 noiembrie 2022, adică atunci câne era legitimată și reprezenta Clubul Sportiv Municipal Corona Brașov, la Campionatele Naționale de Seniori în bazin scurt (25 metri) desfășurate la Complex Sportiv de Natație de la Otopeni.

Scandalul „Dobrin” vine la câțiva ani distanță de mult-mediatizatul caz de dopaj al echipei de handbal senioare de la Corona, care a lăsat urme adânci în activitatea și pe obrazul clubului și al comunității Brașovului. Atunci, toți cei vinovați, în frunte cu directorul Liviu Dragomir au plătit și au părăsit CSM Corona. Ce se va întâmpla în acest caz? Unde este acum primarul Allen Coliban care la vremea respectivă a atacat atât pe fostul primar, cât și conducerea. Acum, omul de la conducerea este adus de administrația USR.

Conform Legii nr. 310/ 2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, Alexandra Dobrin riscă „suspendarea din activitatea sportivă pe o perioadă de 4 ani”.

dopaj