Acasă Local Doliu la Opera Brașov

Doliu la Opera Brașov

Cu imens regret, Opera Brașov anunță trecerea în neființă a doamnei Carmen Dobrescu – director și regizor al Operei Brașov în perioada 1979 – 1984, respectiv 1993 – 2000.

Născută în 10 iulie 1933, în Giurgiu, doamna Carmen Dobrescu a urmat cursurile de Regie Operă ale Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1952 – 1957).

În perioada 1957 – 2002, în calitate de regizor, a realizat un numar impresionant de emisiuni şi filme muzicale, acoperind întreaga gamă de genuri: de la folclor şi varietăţi până la spectacole de opera (montate special pentru televiziune), spectacole de teatru, filme-eseu, filme-portret ale unor personalităţi muzicale din ţară sau străinătate. În paralel cu activitatea din TVR, a realizat peste 50 de titluri de operă şi operetă.

O preocupare deosebită a doamnei Carmen Dobrescu a constituit-o promovarea tinerelor generaţii de solişti, instrumentişti, corişti, regizori, dirijori etc.

A desfășurat o bogată activitate didactică universitară, fiind lector la Conservatorul de Muzică din Bucureşti şi profesor universitar la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov.

Alături de colectivul Operei Brașov, doamna Carmen a participat la numeroase turnee internaţionale – Luxemburg, Germania, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elveţia şi Italia (ca director si regizor) și, în 1995, a realizat filmul de operă „La Cenerentola” de G. Rossini, premiat ca fiind „cel mai bun spectacol de operă-film” de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor” (1995), respectiv de către APTR, în 1996. De asemenea, alături de doamna Carmen Dobrescu, Opera Brașov a fost invitată la Festivalul Mozart din Salzburg (Austria), fiind singura institutie de profil din Romania invitată cu un „spectacol Mozart” (regia Carmen Dobrescu, conducerea muzicala Ilarion Ionescu-Galati).

Dumnezeu să o odihnească în pace! Drum lin printre stele!