Acasă Actualitate Din nou scandal la teatru! Rămâne șef un manager care în trecut...

Din nou scandal la teatru! Rămâne șef un manager care în trecut a fost dat afară din instituție

0

Vorba deputatului Victor Ilie: ”Haideți la Brașov! Avem cultură”…

Probabil s-a referit la cultura de cartofi, sfeclă de zahăr…

Useriștii cocoțați politic pe funcții nu au văzut și ”circul” din zona culturii.

Actorul Dan Cogălniceanu a avut un parcurs la Teatrul Sică Alexandrescu după care s-ar putea scrie o carte sau turna un film. A fost dat afară de la teatru, s-a plimbat pe la mai multe instituții de cultură din țară, iar în cursa pentru funcția de manager a obținut la evaluare  puțin peste nota 5, dar rămâne manager, chiar dacă la teatrul din Brașov nu s-a schimbat nimic, nu există performanță managerială.

Ce spun reprezentanții Primăriei Brașov?

D-nul Dan Cristi Cogălniceanu are încheiat cu autoritatea un contract de management conform OUG 189/2008, privind managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare, contract care încetează , pentru ca a ajuns la termen, începând cu data de 18.07.2022.
Conform Dispozitiei de Primar nr. 1736/12.06.2019 d-nul Dan Cristi Cogălniceanu a avut în perioada iunie 2019-martie 2021, contractul de management încetat. Printr-o sentință civilă definitivă pronunțată de către Curtea de Apel Brașov în dosar nr. 2862/62/2019 instanța de judecată a dispus anularea Dispoziției Primarului Municipiului Brașov nr. 1736/12.06.2019 prin care a fost aprobat rezultatul final al procedurii de evaluarea managementului Teatrului Sică Alexandrescu Brașov pentru anul 2018, dispunând reluarea executării contractului de management nr.1/19.07.2017.
În anul 2022, s-au organizat două evaluări ale d-lui Dan Cristi Cogălniceanu în temeiul OUG 189/2008, privind managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare, evaluări la care au participat specialiști în domeniul de activitate al instituției (Manageri de la alte instituții de cultură din țară). La evaluarea anului 2021 acesta a obținut nota 8,93, iar la evaluarea finală pentru perioada 2017-2022 a obținut nota 9,01.
Întrucât rezultatul final al managementului pentru perioada 2017-2022, calculat pe baza notelor acordate de cei trei membri ai Comisiei de evaluare este 9,01 și având în vedere dispozițiile art. 43 indice 1 alin. 1din OUG nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare managerul are dreptul de a depune un nou proiect de management, în conformitate cu cerințele caietului de obiective ce va fi întocmit de autoritate.
​Astfel autoritatea va organiza procedura de evaluare (procedură la care vor participa specialiști în domeniul de activitate al instituției -Manageri ale altor instituții de cultură din țară, conform cu dispozițiile OUG 189/2008), și în conformitate cu cerințele caietului de obiective ce va fi întocmit de autoritate”, au răspuns redactorilor reprezentanții Primăriei Brașov.

Precizăm că zona de cultură intră în atribuțiile viceprimarului Flavia Boghiu. Interesant este de văzut cum de teatrul rămâne la același nivel, iar un manager care a avut probleme în trecut rămâne pe funcție date fiind promisiunile USR din campania electorală. De fapt, lipsește managementul de calitate, aceasta este problema la Brașov. Nu s-a schimbat nimic în ultimii ani. Chiar dacă useriștii din fruntea administrației locale au promis multe, realitatea demonstrează că totul a fost speculat electoral și atât! Viceprimărița mai mult se plânge de problemele apărute de când este în funcție și mai mult se contrează pe facebook cu oamenii de afaceri sau ziariștii. Reamintim că Flavia Boghiu este singura din conducerea Primăriei Brașov care a vrut să interzică accesul jurnaliștilor la ședințele PUBLICE ale Consiliului Local. Ea, împreună cu câțiva colegi consilieri locali USR, semn că USR nu vrea să ofere TRANSPARENȚĂ.

Cum se vede din exterior

În iunie, Dan Cogălniceanu a trecut printr-o evaluare ca să poată rămâne manager. Era necesară nota 9.00. Comisia a fost formată din Bogdan Iancu din partea Primăriei Brașov, Alexandru Boureanu, directorului teatrului din Craiova și Radu Dinulescu, regizor la Baia Mare. A obținut nota la limită, 9,01. Însă, la proceduri, se pare că au fost ceva probleme. Unul dintre cei care l-au evaluat a avut legătură cu Dan Cogălniceanu într-o altă comisie organizată la București, deci cei doi au interacționat înainte de evaluare. Cu alte cuvinte, acești manageri se evaluează între ei.

Potrivit legii, membrii comisiei de concurs au obligația de a depune o declarație de confidențialitate și imparțialitate. De asemenea, aceștia nu pot avea calitatea de membri dacă:

-a avut în ultimii doi ani sau are în perioada de derulare a procedurii de concurs raporturi contractuale încheiate cu instituția publică de cultură pentru care se organizează concursul.

În caz de incompatibilitate, membrul comisiei de concurs este obligat să informeze de îndată autoritatea care va dispune înlocuirea acestuia.

Încălcarea dispozițiilor va atrage după caz, răspunderea civilă sau penală.

Membrii comisiei de concurs au obligația exercitării mandatului cu respectarea principiilor, printre care se numără și principiul integrității morale.

Să reia procedura notării, să EVITE orice CONTACT individual cu candidații pe întreaga durată a desfășurării procedurilor și etapelor concursului.

De asemenea, etapa interviului din cadrul concursului are caracter PUBLIC.

Reamintim că la evaluarea din 2019, managerul a reușit să obțină nota 5,94, semn că omul a fost destul de slab. Culmea, în raportul de activitatea se regăseau părți din planul de management cu care a obținut funcția de manager.

De asemenea, nu trebuie uitat că a fost dat și afară de la teatru…

Cu alte cuvinte, teatrul din Brașov rămâne la același nivel de avarie, cu spectacole de duzină și cu un management de doi lei.

Așa este în lumea teatrului, ne cunoaștem între noi. Și ce dacă m-am văzut cu acest coleg de breaslă înainte”, a spus Dan Cogălniceanu.

În ultima perioadă au mai apărut voci care l-au criticat pe actualul manager.

Ce spune Marinela Țepuș, director la teatrul Nottara într-o postare pe facebook?

”Despre (acel)

DAN COGĂLNICEANU
manager al Teatrului “Sică Alexandrescu”, “specialist” prin comisia aia de evaluare (de tristă amintire), care a dat de pământ cu managerii teatrelor bucureștene, la dispoziția dnei Liliana Maria Toderiuc-Fedorca, organizatoarea “evenimentului”!
Am auzit, “pe surse”, că, săptămâna viitoare, ar beneficia de evaluarea de final de mandat! Tot “pe surse” am aflat că, la precedenta evaluare, ar fi luat 8 și ceva! Insuficient, aș zice, ca să ajungă, acum, la 9.00 și să rămână manager!
Îi urez, colegial, ca membrii comisiei să se poarte exact, dar exact, ca dânsul și să-i dea exact, dar exact, notele pe care mi le-a “oferit” dânsul mie și managerilor bucureșteni (bine, nu chiar tuturor, că au fost și trei premianți)!
Despre activitatea dânsului e destul de greu de vorbit, pentru că, până la a fi membru în comisia amintită, nu s-a mai remarcat decât printr-o altă “întâmplare” la fel de fetidă!
În 2003, cel mai tânăr manager de teatru din România, regizorul Răzvan Ioan Dincă, inițiase unul dintre cele mai interesante festivaluri din țară, “Capul de… Regizor”. Gala Noilor Generații.
O gală care aduna, în luna mai, la Buzău, creațiile unora dintre cei mai talentați (și deja recunoscuți) regizori, absolvenți ai ultimilor zece ani!
Sponsorul acelei prime ediții a fost Rotary Club Buzău!
A fost o ediție cu ștaif care a zgândărit mentalitățile orașului și chiar ale breslei teatrale naționale!
Însă deschiderea Galei a rămas de pomină printr-o poveste nefericită, care-l are drept “erou” pe numitul Dan Cogălniceanu! La vremea aceea foarte tânăr absolvent de actorie, frumușel, talentat, cu o dicție cam proastă și încă necizelat.
Spectacolul programat pentru deschiderea Galei Noilor Generații a fost “Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov, regia: Claudiu Goga, avându-i în distribuție pe Bianca Zurovski, Dan Săndulescu și Dan Cogălniceanu!
Emoții! Oficialitățile orașului, membri ai Clubului Rotary Buzău, sponsori, artiști locali și naționali, critici de teatru, jurnaliști, public. Toți, frumos îmbrăcați și așteptând inaugurarea evenimentului. Doar că, după orele prânzului, chiar în ziua respectivă, Dan Cogălniceanu a anunțat că nu va ajunge la Buzău, pentru că filmează o reclamă în București. Claudiu Goga, regizorul spectacolului si directorul Teatrului “Sică Alexandrescu” din Brașov, a crezut, întâi, că e o glumă. Doar că actorul nostru debutant închisese telefonul după anunț ca să se poată concentra la filmare.
Au avut loc discursurile oficiale, iar Claudiu Goga a anunțat, pe scenă, că îl va concedia pe artistul indisciplinat, că va face un comunicat prin care îi va avertiza pe colegii directori să nu-l angajeze ca să nu mai pățeasca și alții asemenea rușine! Și s-a ținut de cuvânt!
După această poveste, nu s-a mai auzit de actorul Dan Cogălniceanu până la scandalul de la Brașov, când a apărut din senin pe post de “salvator”! “Salvarea” a constat mai mult menținerea într-o stare vegetativă a Teatrului “Sică Alexandrescu”.
Așa ca misiunea comisiei nu e foarte grea: ar trebui doar să facă o evaluare corectă! Cum noi, managerii bucureșteni, nu am avut parte!
De unde știu această poveste? Făceam parte din echipa de organizare! Însă sunt sigură că și-o amintesc și alții…”.
sursa foto: facebook-Teatrul Sica Alexandrescu