Acasă National Diferențe și asemănări între sârma moale și sârma zincată

Diferențe și asemănări între sârma moale și sârma zincată

0

Sursă foto: freepik.com

În general, indiferent de domeniul pentru care este folosită, fiecare tip de sârmă are caracteristici și proprietăți unice. Așadar, sârma zincată și sârma moale diferă în multe feluri, cum ar fi tratamentul chimic aplicat, procesul de producție și aspectul. Pe de altă parte, există și unele asemănări între ele. Citește în continuare mai multe detalii despre ambele!

 

Ce este sârma zincată?

 

Sârma zincată (sau galvanizată), după cum o sugerează și numele, este un fir metalic, adesea din oțel, acoperit cu un strat de zinc. Astfel, materialul devine mai durabil. Acest lucru se datorează faptului că stratul de zinc are ca efect prevenirea ruginii și a coroziunii.

 

Depunerea acestui strat de zinc se face prin două procedee:

 

  • galvanizare la cald, prin care se depune un strat de zinc mai gros, de până la 300 de microni, cu o protecție mai bună împotriva degradării;
  • electro-zincare, ce produce un strat de zinc mai subțire, de obicei de doar 3-15 microni și mai puțin rezistent în timp.

 

Datorită performanței sale excelente, sârma zincată este utilizată pe scară largă, în diverse domenii, cum ar fi: construcții, meșteșuguri, inginerie civilă sau în gospodării etc.

 

De exemplu, multe dintre gardurile de grădină sau din cotețele pentru animale regăsite în mod obișnuit în gospodării sunt făcute din sârmă zincată. Poți intra aici pentru a-ți alege materialul potrivit proiectului tău.

 

Ce este sârma moale?

 

Sârma moale (sau sârma de legare) este un produs din metal cu o structură foarte maleabilă, de regulă din oțel cu un conținut scăzut de carbon, însă este acoperită cu un material mai moale. Aceasta se obține prin procese de tragere a firului la rece, urmat de încălzire la o temperatură constantă.

 

Sârma moale, după cum se poate denota și din numele ei, are o flexibilitate pe care alte fire metalice nu o au. De exemplu, poate fi înnodată foarte ușor. Datorită acestui lucru poate fi folosită în diverse scopuri practice precum: domeniul construcțiilor pentru a lega anumite corpuri, artizanat, cablare, ș.a.

 

Diferențe și asemănări

 

Sârma zincată este adesea comparată cu sârma moale. Acest lucru se datorează faptului că ambele au utilizări similare, cum ar fi utilizarea ca sârmă de legare. Pe de altă parte, acestea sunt foarte diferite din două motive.

 

1.    Rezistența la coroziune

 

Deși sârma moale este destul de rezistentă la rugină, în special atunci când este acoperită cu un strat de ulei, sârma zincată, are, totuși, o rezistență superioară acesteia.

 

De exemplu, dacă sârma moale este folosită sau depozitată în aer liber, poate rugini cu ușurință, ceea ce poate duce la slăbirea rezistenței în timp. Sârma zincată, pe de altă parte, este bine adaptată mediului exterior, chiar și în condiții mai dure, deci nu are nevoie de condiții speciale pentru depozitare.

 

2.    Gradul de flexibilitate

 

Din perspectiva flexibilității, sârma zincată este mai puțin maleabilă decât sârma moale, chiar dacă poate fi îndoită destul de ușor. Asta se datorează procesului de producție.

 

Sârma moale are o ductilitate bună și este ușor de îndoit și de legat într-un nod chiar cu mâna liberă, fără a folosi un clește, lucru ce nu se poate afirma și despre sârma zincată.

 

 

Așadar, după cum ai observat, sârma zincată are proprietăți sporite anti coroziune și anti rugină net superioare sârmei moi, însă aceasta din urmă are un grad de flexibilitate mult mai mare. Totodată, sârma zincată este mai robustă și mai durabilă, fiind folosită în structuri solide, dar sârma moale poate fi folosită pentru întărirea unor legături, tocmai pentru că este maleabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.