Acasă Local Dezvoltările imobiliare pe traseul Sânpetru-Brașov deschid discuții legate de mobilitate

Dezvoltările imobiliare pe traseul Sânpetru-Brașov deschid discuții legate de mobilitate

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a organizat astăzi, la solicitarea Primăriei municipiului Brașov, o întâlnire având ca temă mobilitatea pe relația Sânpetru-Brașov, în contextul dezvoltărilor imobiliare din zonă.

Au participat, de asemenea, subprefectul Lucian Pătrașcu, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul comunei Sânpetru, Marian Arhire, și alți reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Sânpetru, o delegație a Primăriei Brașov, condusă de administratorul public al municipiului, Adriana Miron, precum și directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, Tudor Duțu, însoțit de specialiști din cadrul acestei instituții.

Administratorul public al municipiului Brașov a scos în evidență faptul că dezvoltările imobiliare existente, cele în derulare și cele care sunt preconizate în unitatea administrativ-teritorială Sânpetru – dezvoltări care se adaugă celor din cartierul brașovean Tractorul – sufocă, practic, traficul pe Strada 13 Decembrie din municipiul reședință de județ. Situația este amplificată, conform aceleiași surse, de lipsa infrastructurii educaționale în dezvoltările imobiliare din Sânpetru, ceea ce determină transportul copiilor la creșe, gradinițe și școli din Brașov și creează o presiune foarte mare asupra traficului rutier din întreg municipiul.

Primarul comunei Sânpetru a declarat că, din 2003 până în momentul de față, există 230 de planuri urbanistice zonale prevăzând dezvoltări imobiliare pe mai mult de 500 de hectare de teren din Sânpetru, ceea ce va genera valori enorme de trafic pe relația cu municipiul Brașov.

Directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov a afirmat că este necesar să fie identificate alternative pentru a disipa traficul de pe pasajul de la ieșirea din Sânpetru spre Brașov și de pe Strada 13 Decembrie; de asemenea, a evidențiat faptul că o altă problemă gravă de trafic este și pe relația Sânpetru-Hărman-DN 11-Brașov.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean, un studiu de acum câțiva ani al Băncii Mondiale concluziona că exista o intenție cifrată la aproximativ 200.000 de persoane de stabilire a domiciliului în municipiul Brașov și în zona periurbană a acestuia, iar realitatea tinde să confirme acest studiu. Este necesară, de aceea, o abordare integrată din punct de vedere al mobilității, de cooperarea instituțiilor administrației publice din localitățile afectate de problemele de trafic, a Consiliului Județean, a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, pentru a gestiona situația, a genera proiecte de descongestionare a traficului și a identifica surse de finanțare.

La finalul întâlnirii, prefectul Mihai Cătălin Văsii a declarat: „Probleme de trafic nu sunt doar pe relația Sânpetru-Brașov, ci în toată zona periurbană a municipiului Brașov. A căuta soluții doar pentru o zonă nu înseamnă, practic, decât a muta problemele dintr-un punct în altul. Întâlniri putem face oricând, dar este important ca acestea să genereze ceva concret. De aceea, am propus ca, mai întâi, Primăria Brașov și Primăria Sânpetru să solicite Agenției Metropolitane efectuarea unui studiu de trafic și a unui plan de mobilitate pentru întreaga zonă periurbană a Brașovului, în perspectiva dezvoltărilor imobiliare aprobate. Astfel, se vor putea integra și variantele de creștere a gradului de mobilitate, se vor putea prioritiza și etapiza cheltuielile necesare în acest scop”.