Acasă Social Despre istoria fabricii de bere „Aurora” de la Brașov

Despre istoria fabricii de bere „Aurora” de la Brașov

0
Pentru că așa cum scrie în articolul din cotidainul brașovean „Drum nou” de acum o jumătate de veac, se apropie căldura verii, chiar dacă spre vineri și sâmbătă se aude că va ploua, muzeograful Ovidiu Savu vă invită să descoperiți una dintre cele mai apreciate băuturi, berea. Și nu orice bere, ci cea de Brașov.
Cunoscuta lichioare fermnetată se știe că era băută  încă din antichitate. În părțile Brașovului ea a fost  atestată încă din documentele medievale.
Așa cum se știe, pentru o bere bună, în afară de rețeta pe care fiecare producător/ artizan o știe, are nevoie de o apă de izvor bună. Așa a fost cazul cu zona Prejemerului, comuna cu „1000 de izvoare”, chiar dacă este o zonă relativ mlăștinoasă. La Brașov, se producea bere încă din secolul al XV-lea, atestat în documententar, dar suntem siguri că coloniștii sași  o produceau încă din secolul al XIII-lea, la venirea lor Transilvania.
În articolul din iunie 1973, ziarul „Drum nou” publică un articol semnat de Petre Ștefan despre berea de tradiție a brașovenilor, „Aurora”- marcă de tradiție”. Din câte știm putem publica acest fost nume al berii brașovene, în ziua de astăzi având numele unui munte celebru din apropierea fabricii de la Dârste. Autorul ne amintește de voievodul transilvănean Petru  Gereb, care solicita „brașovenilor, butoaie cu bere”. Tot din articol amintim că „în anul 1522 brașovenii trimiteau în dar, printre altele, și butoaie cu bere lui Radu de la Afumați, voievodul din Țara Românească.”
Producția industrială, să îi spunem așa de bere la Brașov începe în anul 1892. Fabrica, ce a aparținut industriașului brașovean Friedrich Czell, a fost afectată și arsă în primul război mondial. În perioada interbelică această fabrică de bere a brașovenilor, „Aurora” va renaște. După ce – l de al doilea război mondial, fabrica de bere va fi naționalizată. Dar producția va fi din ce în ce mai mare, asigurând piața de consum din o mare parte din Transilvania, dar și în alte  județe ale țării. Doar o statistică , întreaga producție de bere de la Brașov din anul 1948 se producea în anul 1973 într-o lună la „Aurora”
După revoluție, fabrica „Aurora” și-a continuat activitatea, solicitarea  de bere fiind mare, dar nevoie de retehnologizare, dar și alte aspecte pe care nu dorim să le discutăm acuma, au făcut ca ea să fie privatizată, revândută altor investitori. În ziua de astăzi , fabrica a fost din nou retehnologizată, dar produce și nume ce au legătură cu alte orașe, vezi Timișoara sau regele berii, cu drumuri la Cluj.
Muntele nostru celebru rămâne pe etichetă, la gust diferă, „Ciucașul”, cu apele, legendele și frumusețile sale.
Și, în încheiere doar două legende urbane, auzite de noi mai în tinerețe, se zice că numele de „Aurora” al berii vine de la o drăguță fată româncă, poate săceleană, ce l-a vrăjit pe patronul fabricii brașovene. Iar vestiții plopi de pe Calea București, ce i-am prins unii din noi până acum circa 15 ani, au fost puși pentru a ține vara umbră pentru carele cu butoaie de bere ce veneau de la Dârste spre centrul orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.