Acasă Social De Ziua Universală a Iei, Muzeul de Etnografie Brașov deschide o nouă...

De Ziua Universală a Iei, Muzeul de Etnografie Brașov deschide o nouă expoziție dedicată măiestriei și unicității iei românești

De Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie, Muzeul de Etnografie Brașov deschide o nouă expoziție temporară dedicată măiestriei și unicității iei românești.

Brașovenii sunt invitați luni, pe 24 iunie, orele 12:00 la vernisajul expoziției „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare” la sediul Muzeului de Etnografie de pe Bd-ul Eroilor nr. 21 A, unde veți putea admira ii lucrate manual, după modele recuperate din vechile cămăși ale bunicilor și din albume de cusături.

Expoziția reunește ii și cămăși lucrate cu migală și pasiune de doamnele din grupuri de șezătoare din Brașov, Codlea și Făgăras, Sfânu Gheorghe și chiar Constanța. Iile prezentate în expoziție au ca sursă de inspirație diferite regiuni ale României, subliniind diversitatea și rafinamentul portului tradițional.  Prin activitatea acestor grupuri de șezătoare se reușește revitalizarea costumului tradițional, iar modele uitate sunt readuse la viață. Tot în cadrul expoziției puteți admira cămăși care fac parte din portul național al Junilor din Șcheii Brașovului. Aceste cămăși sunt purtate cu mândrie de către Junii Albiori și Roșiori și sunt purtătoare de simboluri creștine și păgâne precum vița de vie, soarele, trifoiul cu patru foi, pomul vieții.

Expoziția „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare” își propune să aducă în lumină bogăția culturală și creativitatea artistică a acestui popor care a brodat pe ie simboluri arhaice ce refac legătura cu o lume mistică și care au semnificații profunde legate de credințele și supersțiile țăranului român. Aceste simboluri crează punți între generații și sunt manifestarea identității culturale românești.

Vă invităm așadar, să descoperiți și să explorați bogația portului popular văzut ca reflexie a spiritualității poporului român.