Acasă Turism De luni, începe „Săptămâna Comediei” la Brașov

De luni, începe „Săptămâna Comediei” la Brașov

0

Astăzi, 14 iulie, viceprimarul Flavia Boghiu – împreună cu Marian Gâlea, organizatorul festivalului, și Dan Cogălniceanu, directorul teatrului Sică Alexandrescu și membru al juriului – a anunțat startul festivalului „Săptămâna Comediei”, eveniment de teatru și film care se va desfășura în perioada 18 – 24 iulie, la Teatrul Sică Alexandrescu, la cinematograful Astra și în Parcul Nicolae Titulescu. Acesta este primul proiect cultural dintre cele 50 cofinanțate de Primăria Brașov în 2022 prin Ghidul Cultural.

„«Săptămâna Comediei», cea de-a noua ediție, începe săptămâna viitoare la Brașov. Este un festival local cu impact național, un produs de care brașovenii sunt mândri și care atrage la Brașov cele mai bune piese de teatru, jucate în Teatrul «Sică Alexandrescu», filme pentru părinți și pentru copii deopotrivă, care se vor difuza în Cinematograful «Astra», precum și acțiuni și piese de teatru în Parcul Central. «Săptămâna Comediei» este unul dintre proiectele finanțate de Primăria Brașov, cu 135 000 de lei, fiind unul dintre cele 50 de proiecte culturale din acest an, din bugetul de 5 milioane lei”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Săptămâna Comediei vine cu mai multe noutăți la această ediție – pe lângă competiția în care sunt înscrise 6 dintre cele 7 piese jucate în cadrul evenimentului, cel mai mare număr de piese în competiție până acum. Festivalul aduce mai multe activități; pe lângă teatru, în fiecare zi, la cinematograful Astra, publicul se va putea bucura, de luni până vineri, de filme de comedie clasice, începând cu ora 19.30. Sâmbătă și duminică sunt zilele comediilor românești – de la ora 11.00, cei mici vor avea parte de două filme pentru ei, iar de la 17.00 și 19.00 este rândul celor mari să vizioneze 4 comedii. În Parcul Nicolae Titulescu, sâmbătă și duminică, de la ora 16.00, cei mici se pot întâlni cu «Teatrul Vostru», trupa din Sibiu care a animat dintotdeauna „Săptămâna Comediei“, și care va avea reprezentații de stradă pentru copii.

,,Și în acest an, festivalul are două secțiuni, de teatru și de film. Spectacolele de teatru se vor desfășura la Teatrul Sică Alexandrescu, în Sala Mare. Sunt 7 piese, dintre care 6 în competiția festivalului. Sunt piese, toate cele șase, în premiera absolută la Brașov, produse în ultimii doi ani. Avem piese de la Teatrul Bulandra, de la Nottara, de la Teatrul «Toma Caragiu» din Ploiești sau Teatrul Act din București. Filmele sunt difuzate cu intrare gratuită la Cinema Astra, de luni până duminică. În prima parte sunt difuzate filme clasice de comedie din anii ’60-’70, iar în ultimele două zile ale festivalului sunt filme clasice de comedie românești, cum ar fi «Sieranevada» sau «6,9 pe scara Richter». Biletele pentru secțiunea de teatru au fost puse în vânzare online pe biletebrasov.ro și la casieria Teatrului «Sică Alexandrescu». Secțiunea de teatru este una competițională iar juriul va acorda cele cinci premii – premiul pentru cea mai bună regie, cel mai bun spectacol, actor, actriță și premiul juriului – este format din cinci persoane”, a explicat Marian Gîlea, directorul Asociației Culturale Fanzin, organizatorul festivalului.

Cei cinci profesioniști în arta dramaturgică ce formează juriul din acest an al secțiunii de teatru din Săptămâna Comediei sunt Maria Zărnescu (teatrolog și critic de teatru), Alina Epingeac (teatrolog și critic de teatru), Doru Mareș (scriitor, translator și cunoscut critic de teatru), Dan Cogălniceanu (actor și managerul Teatrului Sică Alexandrescu) și Ioan Big (scriitor, jurnalist și analist Pop Culture).

„Este un eveniment care an de an a căpătat ținută și este un eveniment deja consacrat. E un eveniment important la nivel național. Aș putea spune chiar că din, anumite puncte de vedere, și ca poziționare, și ca valoare artistică, este peste Festivalul de Comedie de la Galați, care are o tradiție de zeci de ani. El crește cu evenimente conexe în fiecare an, este un eveniment susținut de noi – și era normal, pentru că este vorba în primul rând de teatru profesionist – și este o onoare pentru mine să fiu în juriu anul acesta, ca și anul trecut“, a precizat Dan Cogălniceanu, membru al juriului și directorul Teatrului Sică Alexandrescu.

Cele 6 spectacole de teatru aflate în competiție sunt:

  • Fetele Pelican – prezentat de Teatrul Nottara București (18 iulie);
  • Furtuna – spectacol al Teatrului Bulandra București (19 iulie);
  • Toxic – adus de Teatrul Toma Caragiu Ploiești (20 iulie);
  • Rebarbor – prezentat de Teatrul Odeon București (21 iulie),
  • Cină cu prietenii – montat la Teatrul Bulandra București (22 iulie)
  • Funia – spectacol al Asociației Jamais-Vu din București (23 iulie).

Festivalul se va încheia pe 24 iulie cu o Seară de Gală, în cadrul căreia Teatrul Act București va  juca spectcolul Rosto,câștigătorul a patru premii la ediția din 2021 a Săptămânii Comediei (Premiul pentru cel mai bun actor: Dan Rădulescu, Premiul pentru cea mai bună regie: Alexandru Dabija, Premiul pentru cel mai bun spectacol, și Premiul special al juriului: Marcel Iureș, pentru excelență în arta actorului).

Programul complet al evenimentului este disponibil pe site-ul https://saptamanacomediei.ro/. Prețul biletelor la spectacolele de teatru sunt între 65 și 85 de lei. Intrarea la zilele de film este gratuită, în limita locurilor disponibile. Organizatori acestui festival sunt  Asociația Culturală „Fanzin“ și Teatrul „Sică Alexandrescu“ Brașov, evenimentul fiind cofinanțat de Primăria Brașov și Ministerul Culturii.

Articolul precedentO femeie din Șinca Veche a plecat de la o unitate medicală din Făgăraș, dar nu s-a întors acasă. Ați văzut-o?
Articolul următorPrimăria Sfântu Gheorghe aduce Luna deasupra lacului din Parcul Central